Emiráty otevřely velvyslanectví v Tel Avivu

Tato historická událost a posílení bilaterálních vztahů navazují na mírovou dohodu podepsanou mezi SAE a Státem Izrael v září 2020.

Velvyslanec SAE v Izraeli Mohamed al-Chaja 14. července za přítomnosti prezidenta Státu Izrael Jicchaka Herzoga a ministryně pro potravinovou bezpečnost Mariam Almheiriové slavnostně otevřel velvyslanectví Spojených arabských emirátů v Tel Avivu.

Prezident Herzog během slavnostního otevření řekl: „Otevření tohoto velvyslanectví je důležitým milníkem na naší společné cestě k budoucnosti míru, prosperity a bezpečnosti na Blízkém východě. Zatímco ještě před rokem se pohled na emirátskou vlajku hrdě vlající v Tel Avivu mohl zdát jako vzdálený sen, v mnoha ohledech nemůže být nic přirozenějšího.“

Izrael a Emiráty oznámily normalizaci svých vztahů loni v srpnu za zprostředkování tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a o měsíc později dohodu skutečně podepsaly.

Od té doby bylo mimo jiné navázáno přímé letecké spojení, jmenováni velvyslanci a uzavřena řada dohod o spolupráci. V březnu Abú Dhabí oznámilo založení investičního fondu v hodnotě deseti miliard dolarů (8,3 miliardy eur), který bude investovat v Izraeli do strategických odvětví, jako je energetika a vodní hospodářství.

Palestinci ovšem sledují sbližování Izraele s arabským světem s podezřením. Chtějí, aby bylo nejprve realizováno dvoustátní řešení.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.