Grónsko zastavuje hledání ropy kvůli ochraně klimatu

Pod západním Grónskem se podle odhadů nachází 18 miliard barelů černého zlata, které tam bude moci zůstat. Organizace Greenpeace a Světový fond na ochranu přírody (WWF) se radují.

Grónsko v rámci boje proti změně klimatu iniciovalo ukončení těžby ropy na svém rozsáhlém území v Arktidě. Navzdory nevyužitému množství nebudou vydány žádné další licence. Greenpeace označilo rozhodnutí vlády za „fantastické“. Aktivisté ekologické organizace již před deseti lety obsadili ropnou plošinu v Grónsku a požadovali zastavení těžby.

Mads Flarup Christensen, generální tajemník Greenpeace pro severský region, řekl dánskému časopisu Ingeniøren: „Podle mého názoru mají zbývající licence velmi omezený potenciál.“ Grónsko udělilo čtyři licence na těžbu ropy a zemního plynu dvěma malým společnostem. Ty zůstávají v platnosti, pokud aktivně vyhledávají.

Regionální vláda v dánském samosprávném území tak chce převzít část odpovědnosti v boji proti klimatické krizi. Grónsko je po Antarktidě druhou největší zásobárnou ledu na světě, a je tedy ohniskem globálního oteplování. V některých částech ledu již byla pozorována počáteční destabilizace. Postupimský institut pro výzkum dopadů klimatických změn (PIK) nedávno varoval, že se ledový příkrov pravděpodobně blíží bodu – kdy už tání nebude možné zvrátit – mnohem rychleji, než se dosud předpokládalo.

Budoucnost patří obnovitelným zdrojům

Na webu grónské vlády se uvádí: Budoucnost není v ropě. Budoucnost patří obnovitelným zdrojům energie a v tomto ohledu můžeme získat mnohem více. Grónská vláda (Naalakkersuisut) chce převzít část odpovědnosti za boj s globální klimatickou krizí a je připravena jednat.

„Jako společnost se musíme odvážit zastavit a zeptat se sami sebe, zda jdeme správným směrem. Grónská vláda vyhodnotila, že důsledky průzkumu a těžby ropy pro životní prostředí jsou příliš velké. A prostředky, které vynakládáme na udržování snu o ropném dobrodružství, bychom mohli lépe využít v jiných oblastech našeho podnikání. Pozastavení současné ropné strategie je správnou volbou. Jde o rozhodnutí, v němž jdou ruku v ruce obavy o klima, životní prostředí a ekonomický smysl. Máme velkou odpovědnost za péči o naše zranitelné arktické prostředí. V budoucnu se oddělení nerostných zdrojů zaměří na minerály a bude pokračovat v získávání poznatků o našem podloží,“ řekla ministryně pro nerostné zdroje Naaja H. Nathanielsenová.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.