Velká Británie oznámila stálou vojenskou přítomnost v Asii

Dvě britské válečné lodě budou nastálo působit v asijských mořích, kde roste napětí mezi USA, jejich spojenci a Čínou.

Velká Británie oznámila, že v asijských mořích nastálo umístí dvě své válečné lodě, poté, co její letadlová loď Queen Elizabeth a doprovodné lodě odplují v září do Japonska přes oblasti Jihočínského moře, kde Čína bojuje o vliv se Spojenými státy a Japonskem.

Plány na ostře sledovanou návštěvu skupiny britských vojenských lodí přicházejí v kontextu prohlubování bezpečnostních vazeb mezi Londýnem a Tokiem.  Japonsko dává v posledních měsících najevo rostoucí znepokojení nad územními ambicemi Číny v regionu, včetně Tchaj-wanu.

Britský ministr obrany Ben Wallace a japonský ministr obrany Nobuo Kiši ve společném prohlášení uvedli: „V návaznosti na zahajovací nasazení úderné skupiny Spojené království od konce letošního roku trvale přidělí dvě lodě v regionu.“

Japonský ministr obrany řekl, že při doplutí do Japonska se letadlová loď Queen Elizabeth a její doprovodné lodě rozdělí a provedou samostatné přístavní zastávky na amerických a japonských námořních základnách podél japonského pobřeží.

Mluvčí Pentagonu v prohlášení k rozmístění poblahopřál Británii za její „závazek k vzájemně propojené síti spojenců a partnerů, kteří vzájemně spolupracují a podporují svobodu plavby a pořádek v indonésko-pacifickém regionu založený na pravidlech“.

Japonsko v současnosti hostí největší koncentraci amerických vojenských sil mimo USA, včetně lodí, letadel a vojáků. Britské lodě nebudou mít v Asii stálou základnu, uvedla britská strana.

Britská letadlová loď Queen Elizabeth vybavená stíhačkami F-35B je na své první mořské plavbě. Eskortují ji dva britské torpédoborce, dvě fregaty a dvě podpůrné lodě a lodě z USA a Nizozemska. Do Japonska se plaví přes Jihočínské moře, kde Čína vede územní spory s řadou asijských sousedů. Británie prohlásila, že její povinností je „trvat na svobodné plavbě“ při cestě letadlové lodě do Japonska.

Ilustrační foto: Autor – LPhot Daniel Shepherd/MOD, OGL v1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91883383

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.