Čína odmítla plány WHO na další vyšetřování původu koronaviru

Peking se postavit proti tomu, co nazval politizací studie o původu koronaviru.

Čína ve čtvrtek (22. července) odmítla plán Světové zdravotnické organizace (WHO) na druhou fázi vyšetřování o původu koronaviru. Nové vyšetřování zahrnuje také hypotézu, že virus mohl uniknout z čínské laboratoře, uvedla agentura Reuters.

WHO nedávno navrhla další fázi studie o původu koronaviru v Číně, která by zahrnovala také audity laboratoří a trhů ve městě Wuchan. Vyzvala rovněž čínské úřady k transparentnosti.

„Takový plán na vystopování původu nepřijmeme, neboť v některých ohledech nerespektuje zdravý rozum a odporuje vědě,” řekl v reakci Ceng I-sin, náměstek ministra Národní zdravotnické komise.

Ceng dále řekl, že byl zaskočen, když poprvé četl plán WHO, protože uvádí hypotézu, že čínské porušení laboratorních protokolů způsobilo únik viru během výzkumu. Šéf WHO předtím uvedl, že vyšetřování vzniku pandemie Covid-19 v Číně brání nedostatek údajů o prvních dnech jejího šíření.

Čínská strana ale trvá na tom, že některé údaje není možné sdílet z důvodů obav o ochranu soukromí.

Ceng v prohlášení před novináři také naznačil, že Čína doufá, že WHO přezkoumá úvahy a návrhy čínských odborníků a bude se skutečně věnovat vysledování původu viru jako vědecké činnosti bez politického vměšování. Čína odmítla politizaci studie.

Původ viru zůstává mezi odborníky zpochybňován. První známé případy nemoci se objevily v čínském městě Wuchan v prosinci 2019 a předpokládalo se, že virus se dostal na člověka ze zvířete prostřednictvím tzv. zoonózy na některém z městských trhů.

Letos v květnu ale americký prezident Joe Biden nařídil vyšetřování o původu viru a řekl, že americké zpravodajské služby sledují různé teorie, včetně té, která se týká úniku viru z laboratoře v Číně. Čínská strana ale nyní naléhá na rozšíření vyšetřování o další země.

„Domníváme se, že únik z laboratoře je krajně nepravděpodobný a není nutné v tomto ohledu investovat více energie a úsilí,” řekl Liang Wan-nien, vedoucí čínského týmu ve společném expertním týmu WHO. Je třeba provést více studií na zvířatech, zejména v zemích s netopýří populací, uvedl dále. Liang rovněž dodal, že hypotézu o úniku z laboratoře nelze zcela vyloučit. Naznačil, že pokud budou důkazy oprávněné, ostatní země by mohly prověřit možnost úniku z laboratoří.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.