EU nechce přepisovat Severoirský protokol

Londýn požádal Brusel o novou podobu dohody, která je terčem kritiky britských firem a severoirských unionistů, protože zavedla kontroly zboží mezi provincií a zbytkem Británie.

Velká Británie minulou středu (21. července) požádala o přepsání dohody o post-brexitovém dohledu nad problematickým obchodem se Severním Irskem. Brusel ale žádost Británie odmítl.

Severoirský protokol byl součástí dohod o odchodu Velké Británie z Evropské unie a definitivně zpečetil rozvod Británie s evropským blokem čtyři roky po referendu, které s odchodem země z EU vyjádřilo souhlas.

Firmy v Severním Irsku ale tvrdí, že ujednání poškozuje obchod. Protokol je také terčem protestů probritských skupin v Severním Irsku. Dohoda podle nich oslabuje vazby provincie s Velkou Británií a vyvolává obavy z návratu politického násilí.

Britský ministr pro brexit David Frost ve středu řekl, že Londýn chce novou „rovnováhu“, která by odstranila dohled EU nad dohodou. Dodal také, že Velká Británie má právo se od některých jejích částí jednostranně odchýlit.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič dal jasně najevo, že Severoirský protokol nelze překreslit a dále uvedl, že ho Johnson a Frost dojednali. „Nebudeme souhlasit s novým projednáním protokolu,“ řekl. „Dodržování mezinárodních právních závazků má prvořadý význam.“

Severoirský protokol řeší největší hlavolam rozvodu mezi Británií a EU, a to otázku zajištění křehkého míru, zajištěného mírovou dohodou z roku 1998 zprostředkovanou USA – zachováním otevřené hranice s Irskem – , ale bez toho, aby se tím otevřela zadní vrátka na jednotný trh EU se 450 miliony obyvatel. V praxi to znamená, že mezi britskou pevninou a Severním Irskem, které zůstalo součástí celního prostoru EU musí probíhat kontrola zboží. Tento stav je zátěží pro britské firmy a je dráždidlem pro místní unionisty, kteří si přejí, aby Severní Irsko zůstalo součástí Velké Británie.

Dohoda o brexitu byla podepsána a schválena britským parlamentem v prosinci 2020. Ministr Frost však řekl, že ujednání nefunguje tak, jak Británie očekávala. V daný moment chce Británie jednat s EU a vyhnout se spuštění šestého paragrafu protokolu, který oběma stranám umožňuje obejít jeho ujednání.

EU ale odmítla protokol změnit v obavě, že by přes hranice s členským Irskem mohlo vstupovat zboží na jednotný trh, aniž by splňovalo evropské regulační normy. Eurokomisař Šefčovič nicméně prohlásil, že EU bude v dalších jednáních s Británií pokračovat a hledat kreativní řešení „v rámci protokolu v zájmu všech komunit v Severním Irsku.“ Agentura Reuters minulé pondělí informovala, že britský premiér Boris Johnson vyhrožoval, že podnikne jednostranné kroky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.