Mexický prezident navrhnul založení latinskoamerické verze EU

Organizace by se měla stát další alternativou Organizace amerických států, které dominují USA.

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador navrhnul na summitu Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) vytvoření latinskoamerické analogie Evropské unie. Jednalo by se o podobnou strukturu, jako je již existující Organizace amerických států (OAS), nicméně s větší autonomií vůči USA. Ve skutečnosti je podobný krok téměř nemožný už jen díky neshodám mezi zeměmi kontinentu, nicméně AMLO tak poskytl téma svému levicovému publiku, píše k tomu nedělní Nězavisimaja Gazeta.

AMLO nenaznačil, jak by taková struktura měla konkrétně vypadat, o potenciální organizaci řekl jen toto: „Výměnu OAS za skutečně autonomní organizaci, která by nikomu nesloužila a věnovala by se jen mediaci, nelze vyloučit.“ Do OAS patří kromě zemí Latinské Ameriky rovněž USA a Kanada.

V roce 2019 se venezuelský prezident Nicolas Maduro pokusil tuto organizaci, ve které mají tradičně silné slovo USA, opustit, zabránil mu v tom ale venezuelský parlament. V roce 1962 byla z OAS vyloučena Kuba – roce 2009 jí bylo členství navráceno, nicméně Ostrov svobody návrat do OAS odmítl.

AMLO ostatním členům připomenul, že by se měli orientovat právě na Kubu s tím, že Kuba by se měla stát součástí světového dědictví UNESCO. Mexický prezident tak chtěl zdůraznit význam kubánské politiky odporu vůči OAS. Lopez Obrador dále odmítl přerušení vazeb s Venezuelou. Mexiko a Argentina odmítají uznat Venezuelu za diktaturu.

CELAC vznikla v roce 2010 a měla jako organizace sdružující země Latinské Americky a Karibiku představovat alternativu OAS bez dominance USA. V organizaci jsou zastoupeny latinskoamerické a karibské země s výjimkou Brazílie, která organizaci v roce 2020 opustila odvolávajíc se na obavy z nedostatečného zájmu o ochranu demokracie v regionu.

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.