Po Afghánistánu také Irák. Americká armáda se stahuje z Iráku

Američtí vojáci budou v Iráku i nadále působit v poradenské úloze při výcviku.

Prezident USA Joe Biden a irácký premiér Mustafa al-Kadhímí v pondělí stvrdili dohodu o formálním ukončení americké bojové mise v Iráku do konce roku 2021. Američtí vojáci budou v Iráku i nadále působit v poradenské úloze.

Dohoda mezi USA a Irákem přichází do kontextu, který je citlivým pro vládu v Bagdádu. Premiér čelí stále většímu politických stran a polovojenských skupin, které jsou napojeny na Írán a které jsou proti vojenské přítomnosti USA v zemi.

Americký prezident Biden po jednání s iráckým premiérem v Oválné pracovně Bílého domu řekl novinářům: „Naší úlohou v Iráku bude… být k dispozici, pokračovat ve výcviku, pomáhat vypořádat se s ISIS, jakmile vznikne, ale do konce roku nebudeme v bojové misi.“

V Iráku je nyní celkem 2500 amerických vojáků, kteří se zde zaměřili na boj proti zbytkům Islámskému státu (ISIS). Po jejich odchodu se role USA přesune pouze na výcvik a poradenství.  Podle očekávání nebude mít stažení amerických jednotek velký operační dopad. Na výcvik se začaly Spojené státy zaměřovat už dříve.

Prezident Biden už rozhodl o stažení z Afghánistánu a o ukončení zdejší bojové mise do konce srpna. Biden tak po skoro dvou dekádách ukončí dvě americké vojenské mise, které začal spolu se dvěma válkami prezident George W. Bush.

Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy řekl novinářům v souvislosti se stažením: „Nikdo nebude prohlašovat, že mise byla splněna. Cílem je trvalá porážka ISIS.“ Odkaz připomínal velký transparent „Mise splněna“ na letadlové lodi USS Abraham Lincoln, pod kterým prezident Bush 1. května 2003 pronesl projev, v němž vyhlásil velké bojové operace v Iráku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.