Argentina končí s monokulturou sóji

Ekonomické a environmentální důvody vedou jihoamerickou zemi se silným agrobyznysem k návratu k pšenici a kukuřici. Sója doposud dominovala zdejší produkci.

Argentina odstupuje od pěstování sóji. Sójový bob byl přitom od začátku 21. století jednou z hlavních zemědělských vývozních komodit jihoamerické země, píše web Diálogo Chino.

V letošním zemědělském cyklu sóju zastiňuje kukuřice a pšenice. Jestli v roce 2014 činil poměr sóji a kukuřice v Argentině 4 ku 4, je tento poměr v letošním roce 1 ku 4 ve prospěch kukuřice. Ke změně vedla kombinace pobídek a environmentálních škod. Argentinští producenti snižují pěstování sóji, která byla hvězdnou komoditou na začátku 21. století v době světového boomu komodit. Větší důraz na diverzitu (a ne monokulturu) by měl přinést také environmentální plusy, například ochranu před extrémním počasím a zdravější půdu.

Odchod od sóji je drastickou změnou ve srovnání se situací před sedmi nebo osmi lety, říká agronom Cristian Russo. Russo zdůraznil, že letošní sezóna bude v Argentině patřit k těm nejvíce různorodým a také nejvíce udržitelným za dekádu. „Před sedmi lety byla pole plná sójových bobů – na jednu kukuřici nebo pšenici připadalo pět bobů. Dnes je to skoro jeden na jednoho, je to působivá změna. Rotace plodin je efektivnější, levnější a udržitelnější praktikou,“ dodal dále.

Argentina letos počítá s nárustem 7,73 milionů hektarů kukuřice s rekordní produkcí 54 milionů tun. Roste i podíl pšenice, o 3 % ve srovnání s předchozím rokem, celkem jde o 6,7 milionů hektarů a 20 milionů tun pšenice.

V roce 2010 Argentina sklidila 54,4 mil. tun sóji a vyvezla 9,5 mil. tun, v roce 2021 sklidila 52 mil. tun a vyvezla 6,3 mil. tun. Vrcholným rokem pro produkci sóji byl rok 2015/16, kdy se sklidilo celkem 58,5 mil. tun sóji. Podle agronoma Russoa to znamená, že „sójová“ doba je pro Argentinu passé, protože osev a sklizeň plodiny udržitelně klesá, zatímco narůstá pěstování jiných plodin.

V Argentině jsou pro zemědělce rozhodujícím faktorem exportní daně. Podle jejich výše se rozhodují, jak svá pole osadí. V době vlády pravicového prezidenta Mauricia Macriho došlo k odstranění vývozních daní na kukuřici a na pšenici, ale na sóju zůstala daň ve výši 30 %. Tato skutečnost se považuje za hlavní důvod změny. Přes vyšší počáteční náklady na její pěstování by se kukuřice mohla stát v budoucnosti novou „hvězdnou“ plodinou Argentiny.

Pěstování sóji ve velkém vedlo v Argentině k urychlení eroze půdy, která se dnes dotýká 36 % argentinské půdy. Rotace plodin na polích posiluje kvalitu půdy. Nová generace producentů chápe, že poškozování půdy pro krátkodobý zisk podkopává jejich budoucí blahobyt.

Vznik plevelů, které jsou odolné vůči herbicidům, jež se nejčastěji používají k ošetření sóji (včetně nechvalně proslulého glyfosátu) změnil ekonomickou rovnici pro výrobce. Kukuřice je ve srovnání se sójou mnohem jednodušší na pěstování.

V Argentině jsou otázky změny klimatu palčivé. Jedná se o zemi, kde agrobyznys činí celkem 24 % veškeré ekonomické aktivity.

„Extrémní události (povodně a sucha) jsou hlavní klimatická rizika země. Od roku 1980 se počet extrémních srážek ztrojnásobil,“ poznamenala nedávná zpráva Světové banky, která spočítala, že extrémní počasí stálo Argentinu jednu miliardu dolarů škod ročně. Právě střídání plodin snižuje podobná rizika.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.