Esence životního běhu Aljo Berana v olomoucké galerii

Andrea Cerqueirová představuje výstavu akademického malíře Aljo Berana, která právě probíhá v Olomouci.

Až do 14. srpna si lze v Galerii města Olomouce na Dolním náměstí prohlédnout výstavu “Aljo Beran – esence životního běhu”. Vidět lze nejen plátna zachycující město Olomouc, ale širokou škálu témat i technik.

Podle slov kurátora Jiřího Hastíka se jedná o jednu z významných výstav, které se v olomoucké galerii letos konají, neboť Aljo Beran byl mimo jiné jedním z nejvýznamnějších olomouckých ikonografů. Pedagogicky působil na Univerzitě Palackého, kterou v roce 1946 spolu zakládal s profesorem J. L. Fischerem. Je autorem její doposud užívaného znaku.

Na výstavě lze vidět široký záběr činnosti Aljo Berana (1907-1990) – díla z počátku 30. let i tvorbu ze sklonku jeho života. Na organizaci výstavy se spolu s dalšími podílela i dcera Aljo Berana – estetička a kunsthistorička Věra Beranová, která uvedla, že výstava je koncipována podle představ jejího otce o životě, podle toho, jaký chtěl zanechat odkaz.

Díla doma i v zahraničí

Galerie má otevřeno v pondělí od 13 do 17 hodin, v úterý až pátek od 10 do 13 a od 13 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin. Výstava se koná pod záštitou primátora města Olomouce Miroslav Žbánka a rektora University Palackého Martina Procházky.

Ve vedlejším domě, kde akademický malíř žil, je instalována pamětní deska. Aljo Beran se narodil v Krakowě a zemřel v milované Olomouci. Studoval architekturu v Brně, UMPRUM a Filozofickou fakultu v Praze. Poté vyučoval mimo jiné na moravských gymnáziích, následně na Univerzitě Palackého. Byl členem několika uměleckých sdružení, získal ocenění, jeho díla jsou v domácích i zahraničních galeriích i soukromých sbírkách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.