Jazzové okénko Jana Schneidera: Have You Seen Sideman?, Black Marigolds a Down in the Hole

Have You Seen Sideman?, Black Marigolds a Down in the Hole – to jsou dnešní tři jazzové kompozice, se kterými vás seznámí  v pravidelném seriálu Jan Schneider.

Kvartet tenorsaxofonisty Davida Murraye hraje „Have You Seen Sideman?“, ústřední téma suity, věnované tehdy právě zesnulému výtečnému jazzovému saxofonistovi Johnu Carterovi, kterou zkomponoval trumpetista Bobby Bradford. Citlivě doprovází pianista Dave Burrell a kontrabasista Fred Hopkins. Šťávu celému tomuto nádhernému kousku dává Ed Blackwell, jeden z nejvynalézavějších bubeníků, co jsem kdy slyšel. Jeho  vložené pochodové rytmy jsou velmi působivé – a co teprve lahůdkový přechod z jednoho činelu na druhý, kterážto změna zvuku přichází s koncem trumpetového sóla a začátkem toho saxofonového? To je síla v jednoduchosti!

Kvintet saxofonisty Dona Rendella a trumpetisty Iana Carra hraje kompozici pianisty Michaela Garricka “Black Marigolds“. Tu magickou atmosféru dotvářejí basista David Green a bubeník Trevor Tomkins. Je to hodně starý kousek, pochází z roku 1968, který byl po všech stránkách prostě podivuhodný.

A na závěr něco úplně jiného, jak s oblibou hlásili v Monty Pythonově Létajícím cirkusu: Tom Waits a jeho Down in the Hole. Nádherná melodie, skvělá basa a úžasná scéna i propriety (například lampa z autodílny). Co je však nejdůležitější, tato parodie na charismatické kazatele nabízí vysvětlení, proč ten svět vypadá, jak vypadá. Poslouchejte pozorně: Lord is very, very busy man. Ještě nějaké dotazy?

p.s. Mimochodem, Monty Python, po němž se ta geniální partička pojmenovala, byl prý britský pilot, který prý za první světové války sestřelil nejvíc britských letadel (tzv. “friendly fire”). Prý. Docela by mě zajímalo, zda na tom něco je, anebo zda to je další jejich vejšplecht.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.