V Rusku vyjádřili obavy ze zahraničních provokací v době parlamentních voleb

Šéf zahraniční zpravodajské služby i ministr zahraničí varovali před pokusy o vnější destabilizaci.

Ředitel ruské Zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin uvedl v nedávném rozhovoru, že během podzimních parlamentních voleb a prezidentských voleb v roce 2024 se připravují zahraniční provokace.

„Naši protivníci se připravují naplno… Bude to jak v roce 2021, tak 2024, prohlásil Naryškin s tím, že ruské zpravodajské služby mají znalosti o tom, „jaké body budou zasaženy.“

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před tím 8. července prohlásil při svém vystoupení na Dálněvýchodní federální univerzitě, že západní země se mohou pokusit destabilizovat situaci v Rusku. Za nástroj destabilizace Lavrov označil protesty před volbami do Dumy. Naznačil, že by mohla následovat kampaň za neuznání výsledků parlamentních voleb. „Lze předpokládat, že v předvečer voleb do Státní Dumy dojde k novým pokusům o otřesy, destabilizaci situace, vyvolání protestů, nejlépe násilných, jak to Západ rád dělá“, řekl Lavrov, který také dodal, že tyto západní scénáře v Rusku neprojdou.

Parlamentní volby v Rusku se budou konat tři dny, mezi 17. a 19. zářím. Vedle nich se v některých částech Ruska budou konat i regionální nebo komunální volby.

Rusové budou v parlamentních volbách vybírat 450 poslanců Státní Dumy. Z toho 225 poslanců vyberou ze stranických kandidátních listin a dalších 225 v okrscích s jedním mandátem. Občané sedmi regionů země budou moci hlasovat online. Jedná se o Moskvu, Sevastopol, Kursk, Murmansk, Nižnij Novgorod, Rostov a Jaroslavl.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.