Itálie: Státní cloud bude sice mluvit italsky, ale stát za ním budou Američané

Italská vláda se prostřednictvím Národního plánu obnovy snaží uskutečnit téměř miliardovou investici do cloudu, který bude spravovat data pro veřejnou správu.

Digitální transformace veřejné správy je jedním z hlavních cílů Národního plánu obnovy. První „mise“ plánu je věnována „Digitalizaci veřejné správy“, jejímž jedním z cílů je povzbudit a podpořit správní orgány při přechodu na cloudová řešení podle zásady cloud first (cloud na prvním místě). Cílem Národního strategického centra bude hostit data a služby všech ústředních správních orgánů (přibližně 200), místních zdravotnických orgánů (ASL – Azienda Sanitaria Locale) a velkých místních správních orgánů (kraje, metropolitní města, obce s více než 250 000 obyvateli).

Suverénní cloud, do kterého budou migrovat počítačová data veřejné správy, budou spravovat pouze italští provozovatelé. Zájem projevilo duo Aruba-Almaviva a kvarteto CDP, Sogei, TIM, Leonardo. Američané se zúčastní jako technologičtí partneři.

Právní ověření vedlo k vyloučení přímé role amerických gigantů, na které se vztahuje „Cloud Act“, podle něhož se od roku 2018 americký Senát domáhá práva znát data a informace spravované americkými provozovateli i v zahraničí. Jedná se o rozsáhlé pravidlo, které se týká i zahraničních subjektů působících v USA nebo majících zástupce na druhé straně Atlantiku. O zásadní problém kybernetické bezpečnosti a přístupu k datům se postaral mimo jiné Parlamentní výbor pro bezpečnost republiky COPASIR  (Comitato parlamentare per la sicurezza della Repubblica), ale také nejlepší italští technici a právníci. A nezdá se, že by existovaly nějaké výjimky.

Nelze však přehlížet roli amerických technologických oligopolů: jejich konkurenční výhoda ve vyhledávačích, kryptografii a dalších oblastech pravděpodobně povede k tomu, že různým společnostem (např. Google, Microsoft) bude svěřena role partnerů nebo prodejců kvalitních služeb, které pak zvládnou digitalizovat italský byrokratický aparát. Samotný Národní plán obnovy, když hovoříme o Národním strategickém centru, otevírá dveře mnoha „hyperscalerům“, tedy provozovatelům, kteří jsou schopni zpracovávat data v globálním měřítku. V zákulisí se zdá, že jak Google, tak Microsoft jsou ochotni v rámci respektování Zákona o cloudu (Cloud Act) udělat krok zpět a vzdát se řízení: jen aby si uchránili svůj podíl na podnikání v oblastech, kde jsou skutečnými suverény.

Řešení „Made in Italy“

Zkušenosti italských společností Almaviva a Aruba v oblasti infrastruktury, cloudu a transformace by byly k dispozici celé zemi pro vytvoření cloudové platformy, která by se stala motorem inovací a digitální revoluce a zároveň by zaručovala rychlost, kvalitu a bezpečnost nezbytnou pro efektivní, udržitelnou a strukturální změnu. Zbývá otázka: jak obejít americký Cloud Act a zároveň ochránit italská data.

Podle deníku La Repubblica důvěrné rozhovory odhalují studium technických metod a právních opatření, která mají zabránit tomu, aby se na ně vztahovaly zámořské předpisy. Již v roce 2022 by měly být na trhu k dispozici šifry, které ochrání data až na úroveň čipu jednotlivého uživatele. Velcí technologičtí giganti je vyvíjejí v naději, že se vyhnou ztrátě obchodu, které by je zákon vystavil. Takové klíče by bylo možné prolomit pouze pomocí kvantových počítačů, které dnes nejsou k dispozici, nebo útokem hrubou silou, při kterém by přečtení dat trvalo desítky let.

Evropský cloud Gaia-X

Francie a Německo zareagovaly na tato rizika spuštěním projektu Gaia-X, který měl podpořit vznik evropského cloudu, a Itálie se k němu okamžitě připojila (spolu s předchozí vládou). Když Vittorio Colao přišel na Ministerstvo pro technologické inovace, rozhodl se zopakovat poslední francouzskou zkušenost, respektive podpořit národní partnerství veřejného a soukromého sektoru s úplnou kontrolou nad daty a strategickými službami, a zároveň mít možnost koupit nejlepší technologii na trhu, „tu americkou“.

Italské Národní strategické centrum bude nakonec jako velký dům se sídlem v Itálii, s italskými vlastníky, který bude mít některé důležité americké přístroje, ale s italskou kontrolou. V praxi budou muset společnosti ze Silicon Valley poskytnout centru klíče k šifrování dat a aplikací, aby se mohly do projektu zapojit.

 Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.