„Wir schaffen das“ aneb Co přinesla éra Merkelové

„Merkelová je názorným příkladem toho, jak pružný může být politik, který si uvědomuje svou moc, a jak dobře si voliči a občané počínají, když zpočátku nevěří těm politikům, kteří se uchází o jejich hlasy,“ míní Thilo Sarrazin.

Ke konci šestnáctiletého funkčního období na postu kancléřky se otevřeně ukazuje, že Angela Merkelová povýšila vládní politiku v mnoha zásadních bodech přesně na opak toho, co CDU a CSU slibovaly ve svém volebním programu v roce 2005, a prosadila to. Od energetické politiky (postupné ukončení jaderných elektráren), dluhové a měnové politiky, obranné politiky (pozastavení povinné vojenské služby) až po azylovou a migrační politiku.

Thilo Sarrazin tyto obraty o 180 stupňů podrobněji analyzoval a nyní je publikoval pod názvem „Wir schaffen das – Erläuterungen zum politischen Wunschdenken“( Zvládneme to – Vysvětlení politického zbožného přání). Sarrazin poznamenává, že ve fungující demokracii je velmi vzácné, aby vláda deset a půl roku dělala přesný opak toho, co strana, která ji podporuje, slibovala.

Podle Sarrazina Merkelová svými kroky v migrační politice „významně přispěla k úspěchům populistických stran v zemích EU“. V obranné politice za sebou zanechala „krajinu plnou trosek“ – také kvůli četným chybným jmenováním do čela ministerstva.

Sarrazin si váží pouze jedné kancléřčiny vlastnosti: chladnokrevnosti, s níž Merkelová odrazila své vnitrostranické mužské rivaly. K tomu píše: „Její výhodou bylo, že jí v cestě nestála ješitnost, nebo že ji ironicky krotila tím, že prostě mlčela, když nemohla říct nic, co by pro ni bylo skutečně užitečné.“ Tak je tomu dodnes.

Sarrazin se ale nevěnuje jen Merkelové, jádrem jeho nové knihy je otázka, jak je možné dosáhnout dobrého vládnutí. Je mylné se domnívat, že všechno nějak půjde, když se prostě začne – to je obvykle začátek světové politické katastrofy. Ve svém eseji se zabývá uměním úspěšné politiky, od teoretických základů přes kontrast mezi etikou odpovědnosti a etikou mysli až po vztah mezi mocí a oportunismem. Vysvětluje politickou teorii a ukazuje, jak moc politika prostupuje všemi oblastmi života, takže si k ní prakticky nemůžeme nevytvořit vztah.

Kniha sestává z pěti kapitol, které se věnují morálce v politice (sem autor zařadil např. filozofii, svobodu, materiální statky nebo politiku a právo), neopomíjí také „lidské“ faktory v politice: inteligenci, marnivost, přátelství, závislosti, korupci…), v poslední kapitole rozebírá vztahy mezi politikou a národem, politikou a světovým společenstvím nebo politikou a médii.

O autorovi:

Thilo Sarrazin (*1945) je jedním z nejvýraznějších politických myslitelů v Německu, který se nebojí říkat nepříjemné pravdy. Jako vrcholný státní úředník a politik byl zodpovědný za koncepci a realizaci německé měnové unie, pracoval pro Treuhand (úřad, který řídil privatizaci a stabilizaci majetku státních podniků bývalé NDR) a zasedal v představenstvu Deutsche Bahn Netz AG. V letech 2002-2009 byl senátorem pro oblast financí v Berlíně, poté byl jeden a půl roku členem výkonné rady Deutsche Bundesbank. Jeho kniha „Deutschland schafft sich ab“, která vyšla v roce 2010, zaznamenala milionový úspěch a vyvolala velkou společenskou debatu.

Česky vyšlo:

Nepřátelské převzetí – Jak islám brání pokroku a ohrožuje společnost (2019); Přání otcem myšlenky (2017); Teror ctnosti – O hranicích názorové svobody v Německu (2015); Evropa Euro nepotřebuje (2013); Německo páchá sebevraždu (2011)

Psali jsme:


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce. 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.