Thajsko čelí nedostatku potravin

Vzhledem k tomu, že epidemie koronaviru uzavírá továrny a potravinářské závody a nakažení pracovníci jsou vyřazováni z práce, jsou nyní v zemi problémy s potravinami.

Na trzích a v supermarketech se začínají snižovat dostupné zásoby poté, co bylo po celém Thajsku úplně nebo částečně uzavřeno téměř 100 potravinářských závodů a snížena výrobní kapacita.

Nakupující začínají pociťovat tíseň, protože na místních trzích a v supermarketech mají menší výběr a vyšší ceny. Na sociálních sítích se objevují fotografie, na kterých jsou dokonce i velké společnosti s téměř prázdnými regály.

Základní potraviny (např. maso, nudle, mléko, omáčky, sladkosti, uzeniny a instantní jídla) jsou často nedostatkové a nakupující uvádějí, že se obvykle zásobují, ale obchody jich nyní nemají dostatek, takže kupují, co mohou, když to jde. Loni při vypuknutí Covid-19 vláda vyzvala obyvatele, aby zachovali klid, a slíbila, že o základní potraviny, jako jsou tyto, nebude nouze, i kdyby lockdown trval rok.

Podle předsedy thajské asociace zpracovatelů potravin se potravinářské závody snaží udržet provoz a zároveň chránit zaměstnance před vypuknutím epidemie Covid-19 pomocí politiky „bubble and seal“ (je to kontroverzní metoda v továrnách, kde byl zaznamenán výskyt nákazy, která vyžaduje, aby všichni pracovníci zůstali téměř měsíc uvnitř továrny). To spolu s aktivním testováním, které se často provádí, aby se udržel přehled o nově vznikajících klastrech nákazy, umožňuje továrnám pokračovat v práci, i když musí omezit výrobu, což je mnohem lepší řešení než pokračovat v plném provozu jen proto, aby byly úplně uzavřeny kvůli vypuknutí epidemie Covid-19.

Ilustrační foto

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.