V některých britských obchodech jsou prázdné pulty

Velká Británie se potýká s „velkou logistickou krizí“ také díky Brexitu.

Britové především na venkově a v turistických oblastech pociťují nedostatek řidičů dodávek, se kterým se Velká Británie v současnosti potýká. Důsledkem jsou problémy se zásobováním obchodů na venkově, kde je menší počet obyvatel. Obchody jsou vyprázdněné i díky tomu, že supermarkety a malé obchody bojují o dodávky zboží.

Očekává se, že díky jejich relativní vzdálenosti nastanou problémy v turistických oblastech jako jsou Cornwall nebo Skotská vysočina.

Velké Británii chybí asi 100 tisíc řidičů dodávek a na trhu práce je menší počet řidičů než před Brexitem. Dopravní firmy budou skoro jistě dávat přednost velkým klientům, tj. supermarketovým řetězcům, vysvětlili experti. Supermarketové řetězce se koncentrují ve velkých nebo větších městech, zatímco venkov a malá města spoléhají na menší obchody. Tyto malé obchody se nyní díky tlaku řetězců na dopravní firmy ocitají až na konci čekací fronty, protože dopravci se zaměřují na ty zákazníky, kteří jsou nejhlasitější a mají u nich otevřené největší účty.

Problémy se ale v letních turistických destinacích očekávají i kvůli velkým vzdálenostem – vyslání dodávky do Cornwallu nebo na Skotskou vysočinu znamená pro dopravce kvůli dlouhé cestě časovou dotaci celého dne.

Britské řetězce Tesco, Sainsbury’s a Co-OP potvrdily, že v některých místech se potýkají se zásobováním některými druhy potravin a výrobků. Důvodem není jejich nedostatek, ale právě problémy s dopravou.

Podle informací Guardianu se problémy mohou týkat hlavně nabídky mléka a mléčných výrobků. Podle Logistics UK, která reprezentuje majitele dopravních firem (včetně supermarketů) chybí Británii asi 90 tisíc řidičů, včetně zhruba 25 tisíc z EU, kteří se po Brexitu vrátili domů. Momentálně se v Británii vyřizuje asi 45 000 řidičských zkoušek na nákladní vozidla, jejich vyřízení by mělo zajistit, že k dispozici bude dalších 25 000 řidičů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.