Rusko zvýší kvůli vysokým cenám dovozy potravin ze zemí SNS

V rámci stabilizace cen potravin, které dlouhodobě rostou, to nařídil ruský prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zvýšit dovoz potravin ze zemí Společenství nezávislých států do Ruské federace. Jde o krok, který má přispět ke stabilizaci cen potravin v zemi. Informaci přinesl web Kremlu s odvoláním na jednání vlády a prezidenta v této věci.

Dokument nařizuje vládě, aby zvýšila dovozy potravin ze zemí SNS „v rámci stabilizace cen potravinářských výrobků“. Úkolem byl pověřen předseda ruské federální vlády Michail Mišustin, který má o vývoji situace prezidenta informovat na začátku září a následně každé čtvrtletí.

Prezident Putin dále nařídil Federální antimonopolní službě, aby prováděla monitoring cen potravin v rámci tržních sítí.

Rusko se s vysokými cenami potravin potýká dlouhodobě, jak už jsme naše čtenáře informovali, a vláda tento problém opakovaně přiznala. Tzv. „borščevoj nabor“ (základní ingredience pro přípravu boršče, tj. cibule, zelí, brambory a řepa, které značně zdražily viz zde) slíbila zlevnit vládnoucí strana Jednotné Rusko v rámci své volební kampaně.

Noviny Gazeta.ru uvedly, že vládní krok se snaží o snížení cen tržními prostředky – tj. vytvořením konkurenčnějšího prostředí. Expert Fjodor Ostapkovič řekl, že v oblasti zemědělských výrobků ruské agroholdingy fakticky provozují, pokud ne monopolní, tak oligopolní cenovou politiku. Vstup dalších výrobků na ruský trh by měl pomoci snížit ceny prostřednictvím konkurence. Expert také očekává možnost snížení dovozních cel v případě deficitu konkrétního zboží.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.