Hnutí ANO hraje o vítězství. Babiš vyjmenovává úspěchy a vymezuje se vůči Pirátům!

Andrea Cerqueirová  v poslední reportáži o volebních kampaních politických stran celého spektra v Česku píše o programu a kampani vládního hnutí ANO.

O vítězství hraje ve sněmovních volbách hnutí ANO, kterému průzkumy veřejného mínění přisuzují tu první, tu druhé místo, v čemž je výrazný rozdíl. Předseda hnutí a premiér Andrej Babiš s dalšími v kampani vsadili především na poukazování toho, co se dle nich podařilo za dobu vládnutí prosadit (vyšší důchody atd.), a na vymezení se vůči Pirátům.

Andrej Babiš se snaží oslovit voliče více než 400stránkovou knihou „Sdílejte, než to zakážou“. Slibuje v ní kupříkladu boj proti nelegální migraci, pětkrát týdně povinný tělocvik, vyšší penze či bezplatné čipování domácích zvířat seniorů. Paušální daň, kterou v současnosti mohou využít lidé s příjmy do milionu korun ročně, by umožnil platit i lidem, kteří si vydělají víc. A mnoho dalšího.

Povolení na dům do měsíce

Dále třeba slibuje povolení na dům do třiceti dnů a stavbu do roka. „Chcete stavět? Když budete mít jako žadatel o stavební povolení všechno v pořádku, můžete mít povolení na dům ve zrychleném řízení v ruce až za 30 dní. A to je podle mě revoluce, která nám všem strašně ulehčí život,“ slibuje v knížce dále například Babiš. V knize i vyjmenovává, co se povedlo. „Nejchudším regionům pomáháme nejen přes akční plány, ale obrovsky těží z našeho Integrovaného regionálního operačního programu,“ píše mimo jiné. Kniha obsahuje i fotografickou část – Babiše se světovými státníky, ze setkání s občany i ze soukromí.

Nejen zmrzlina na náměstí

První volební mítink, který jeho letošní kampaň odstartoval, se uskutečnil ve středočeských Průhonicích, kde s rodinou žije. Nesl se v duchu točení smetanové zmrzliny, čímž se Babiš vymezil vůči Pirátům a „bezuhlíkovému“ jahodovému sorbetu, přičemž symbolizovat to mělo mnohem víc – vymezení se vůči liberálnímu pojetí některých kulturních témat. V rámci mítinku namalovali aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii na zem kříže za oběti pandemie, za něž vinu dávají Babišovi. Ten ji odmítá a ministryně Alena Schillerová se následně nechala v Partii TV Prima slyšet, že jestliže vláda může za více než třicet tisíc mrtvých (s tím, že lituje každého lidského života), může i za milion a půl vyléčených z covidu a pokrok ve vakcinaci.

Klání v Ústeckém kraji

Protestem z jiného názorového spektra bylo házení vajec na premiéra. Babiš naznačil, že za tím stál „blok volný“, přičemž vedení Volného bloku to důrazně odmítlo. Proti násilně pojatému protestu se vymezili i mnozí názoroví odpůrci Andreje Babiše. „Co se stalo včera v Průhonicích? Hodně věcí. Ale nejdůležitější je, že jsem vděčný vám všem, co jste mě přijeli podpořit. Z celé republiky. Bylo to ze srdce a nabilo mě to neskutečně,“ komentoval to mimo jiné na sociálních sítí následující den Babiš. Volební podporu hnutí ANO již dříve deklaroval kupříkladu prezident Miloš Zeman. Babiš se o přízeň voličů utká s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a dalšími politiky v Ústeckém kraji. Hraje o hodně – o to, zda zůstane v čele vlády, respektive země, nebo zamíří do opozice.

Ilustrační foto: Autor – Facebook Andreje Babiše

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.