Proč došlo ke zhroucení afghánských sil?

Rychlost, s jakou se zhroutila afghánská vláda a národní obranné síly, byla ohromující. Proč k tomu došlo se pokusil objasnit Anthony H. Cordesman v analýze pro Centrum strategických a mezinárodních studií.

Anthony H. Cordesman působil jako konzultant pro Afghánistán na ministerstvu obrany a ministerstvu zahraničí Spojených států. Podle něho byla příčinou zhroucení skutečnost, že prezident Donald Trump i prezident Joe Biden nejenže vyhlásili termíny stažení americké vojenské podpory, ale následně tuto podporu snížili na úroveň, kdy afghánské síly nemohly přežít a kdy mnozí afghánští politici a vládní představitelé byli ochotni ustoupit nebo se vzdát.

Je to však také zhroucení domečku z karet, který se budoval asi dvacet let a který byl způsoben stejně tak selháním na civilní jako na vojenské úrovni. Je to selhání obou stran, které bylo nakonec způsobeno neschopností USA objektivně a účinně posoudit vývoj afghánské vlády, které se snažily pomoci, a hrozbu Tálibánu.

Další podrobnosti naleznete v analýze „The Reasons for the Collapse of Afghan Forces“. (v angličtině)

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – RAF Sgt Martin Downs – http://www.defenseimagery.mil/imagery.html#guid=616ea1472b599c05abd77ddc6a45874624fc2121, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17405970

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.