EU chce rychle přepracovat migrační a azylová pravidla

Potřebu rychlého přepracování pravidel zdůrazňuje vývoj v Afghánistánu a situace s Běloruskem.

Eurokomisař Margaritis Schinas v neděli prohlásil, že krize v Afghánistánu a kroky Běloruska ukazují potřebu rychlého přepracování pravidel EU v oblasti migrace a poskytování azylu.

„Pokud nám situace v Afghánistánu a kroky Běloruska něco ukázala, pak je to fakt, že čas na kompletní přepracování evropských pravidel pro migraci a azyl vypršel“, uvedl Schinas v nedělním tweetu s odvoláním na své komentáře v italském listu La Stampa.

V EU panují obavy, že současný vývoj v Afghánistánu by mohl vést k opakování evropské migrační krize z let 2015/16. Chaotický příchod více než jednoho milionu lidí tehdy vedl k přetížení sociálního a migračního systému v zemích EU.

Rakousko v sobotu potvrdilo tvrdý přístup k deportacím Afghánců domů v případě, že jejich žádost o azyl v zemi neuspěje, ačkoliv jiné členské země podobné postoje v souvislosti s postupem Tálibánu v Afghánistánu přehodnotily.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer trvá na tom, že lidem má být poskytnuta ochrana co nejblíže zemi původu.

Rakousko bylo jednou z šesti zemí EU, které minulý týden trvaly na svém právu násilně deportovat odmítnuté afghánské žadatele o azyl, o čemž jsme naše čtenáře informovaly. Mezitím však už tři země – Dánsko, Německo a Nizozemsko – svůj postoj změnily.

Podle průzkumu veřejného mínění rakouského deníku Oesterreich kroky vlády podporuje 90 % dotázaných. Podpora souvisí se sledovaným trestním případem z června letošního roku, v němž jsou čtyři Afghánci jsou podezřelí z omámení a znásilnění třináctileté dívky, která ztratila vědomí a zemřela.

Podle vládních informací Rakousko chystá na začátku září konferenci o pomoci a podpoře středoasijským sousedům Afghánistánu. Podle rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga může pomoc v terénu fungovat pouze s partnery v terénu.

Nehammer uvedl, že k zastavení nelegální migrace do Evropy je potřeba holistický přístup. Konference má podpořit státy sousedící s Afghánistánem a zároveň hledat způsob, jak zabránit obchodníkům s lidmi, aby vydělávali na lidském utrpení.

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.