Evropská komise odmítla změny pravidel pro trh s elektřinou

Změny požadovalo Španělsko s odkazem na rekordně vysoké ceny elektrické energie v mnoha zemích EU.

Španělská ministryně energetiky a životního prostředí Teresa Riberová uvedla, že Evropská komise odmítla žádost Španělska o změnu pravidel EU, která utváří trh s elektřinou členských zemí. Vláda tak reagovala na rekordní cenu silové elektřiny v EU.

Ceny v mnoha zemích EU zvedla rostoucí poptávka po zemním plynu a rostoucí náklady na povolenky EU k vypouštění CO2.

Riberová uvedla, že evropského komisaře pro energetiku v červenci informovala o tom, že evropská pravidla vedou k tomu, že se levná obnovitelná energie prodává za stejnou cenu jako energie vyrobená na bázi fosilních paliv. To vede k rostoucím cenám a věc by měla být přezkoumána.  Komise ale španělskou žádost odmítla.

„(Komise) odpověděla, že nemá v úmyslu zavádět změny v mezním systému, protože je nejsnadnější, nejjednodušší a nejefektivnější,“ řekla Riberová španělským médiím. Komise na informaci reagovala s tím, že další vývoj bude sledovat.

Většina energetických trhů spoléhá při stanovování cen na mezní náklad. Znamená to, že celková cena elektřiny je stanovena náklady na uvedení další jednotky energie na trh. Výroba energie z obnovitelných zdrojů je přerušovaná, takže i relativně zelené rozvodné sítě udržovaly fosilní a jaderná zařízení jako zálohu.

Kritici ale tvrdí, že zelená energie by neměla nést náklady na pohonné hmoty nafouknuté rekordními cenami emisních povolenek EU.

V červnu Madrid snížil daň z přidané hodnoty na účtech za elektřinu ve snaze zmírnit dopad rekordních cen na spotřebitele. Dalším faktorem je vlna veder ve Španělsku a v Portugalsku, která zvýšila používání klimatizace, což vedlo k dalšímu zvýšení cen. Průměrná cena elektřiny ve Španělsku během dne činila 12. srpna 115,04 eur za megawatthodinu oproti 87,34 eur 12. července.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.