USA a Čína jsou uprostřed vesmírného závodu

V oblasti dobývání vesmíru jsou obě země v současnosti rivaly, naznačil šéf NASA.

Šéf americké kosmické agentury NASA Bill Nelson sdělil, že USA a Čína se nacházejí uprostřed vesmírného závodu. „Bohužel si myslím, že my s Čínou se nacházíme ve stavu vesmírného závodu. Pokud budu mluvit o USA, tak bych chtěl, aby Čína byla partnerem, jako je to v případě Ruska,“ řekl Nelson.

Nelson dále uvedl, že pochybuje o tom, že se Washingtonu a Pekingu podaří naladit spolupráci v oblasti vesmíru. Důvodem je podle šéfa NASA to, že „Čína je uzavřenou zemí a pro spolupráci ve vesmírné sféře je nutná transparentnost.“

V souvislosti s Ruskem Nelson řekl, že je se současnou spoluprací mezi USA a Ruskem spokojen a počítá s jejím dalším pokračováním.

Před časem už Nelson obvinil Čínu z toho, že nedodržuje pravidla, která se týkají tzv. vesmírného odpadu.  V červenci se také objevila informace o tom, že Spojené státy chtějí ve Velké Británii postavit tajné základny, které mají bránit satelity proti čínským a ruským zbraním, jenž dovedou identifikovat cíle v kosmu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.