Technologičtí giganti slíbily Bidenovi velké investice do kyberbezpečnosti

Biden hovořil o kybernetické bezpečnosti jako o „stěžejní výzvě národní bezpečnosti USA.“

Některé přední technologické společnosti v USA se zavázaly investovat miliardy dolarů do posílení obrany kybernetické bezpečnosti a do výcviku kvalifikovaných pracovníků, oznámil Bílý dům  po soukromém setkání prezidenta Joea Bidena s představiteli těchto firem.

Setkání se konalo ve středu 25. srpna ve Washingtonu v kontextu série útoků ransomware, které se zaměřily na kritickou infrastrukturu a na velké korporace a dalších hackerských útoků, které americká vláda spojuje se zahraničím.

Bidenova vláda naléhá na soukromý sektor, aby se více věnoval ochraně před stále sofistikovanějšími kybernetickými útoky. Biden hovořil o kybernetické bezpečnost jako o „stěžejní výzvě národní bezpečnosti USA.“

Bílý dům po této schůzce oznámil, že společnost Google se zavázala investovat do kybernetické bezpečnost 10 miliard dolarů v příštích pěti letech. Tyto peníze mají zajistit dodavatelský řetězec softwaru a rozšířit programy s nulovou důvěrou.

Společnost Microsoft uvedla, že investuje do bezpečnosti 20 miliard dolarů na příštích pět let a uvolní ještě 150 milionů dolarů na technické služby.

Také společnost IBM plánuje během tří let vyškolit v oblasti kybernetické bezpečnosti 150 000 lidí. Společnost Apple uvedla, že vyvine nový program, který pomůže posílit dodavatelský řetězec technologií. Amazon nabídne veřejnosti stejný bezpečnostní osvětový výcvik, jaký poskytuje svým zaměstnancům.

Na washingtonské jednání byli pozváni vrcholní manažeři technologických společností, manažeři finančního odvětví, energetiky a vzdělání i pojišťovnictví. Iniciativa vlády byla rozšířena z elektronických zařízení také na plynovody zemního plynu.

Řada účastníků zdůraznila, že kybernetické útoky dnes zasáhly prakticky všechna odvětví obchodu. Vedle květnového útoku na americké plynovody byl terčem útoku také například největší světový zpracovatel masa JBS. V obou případech společnosti zaplatily mnohamilionové výkupné.

Biden na schůzce odkázal na svůj červnový summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. USA prý očekávají, že Rusko podnikne kroky ke zkrocení hackerských gangů zabývajících se výkupným, protože Rusko „ví, kde (hackeři) jsou a kdo jsou“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.