Nedostatek avokád ukazuje, co se stane, když se primární komodita stane globální

Financial Times. Po nedostatku cukety, který se projevil v britských kuchyních, je zde globální panika – nedostatek avokáda, které se z luxusní suroviny stalo nezbytností, napsaly o nedostatku avokáda Financial Times.

Hlavní příčinou prudkého nárůstu ceny je špatné počasí v Mexiku, které je hlavním světovým producentem. Avokádo se pěstuje obtížně, je citlivé vůči teplotním extrémům a dobrou úrodu lze očekávat jen každý druhý rok.

Jenže ten skutečný problém je jinde. Jde o to, že avokádo, omezené svým regionem původu – od Aztéků k Mexičanům, viz guacamole – se stalo globálním hipsterským hitem a stále více se dostávalo i do kuchyně průměrného spotřebitele. Ještě v 70. letech to byla například na britském stole rarita, nyní základ hipsterského jídelníčku. A jak to tak bývá následně se avokádu stalo „hlavním proudem.“ A jak to začalo u vyspělých zemí, pak se připojily zemí rozvíjejí. Dobrým důkazem je nárůst importů avokáda do Číny, kde trh roste o 250 % za rok.

Ale problémy „s produkcí“ zahrnují jak klimatickou změnu a odlesňování. Jak konstatují Financial Times, i Guardian prošel změnou. Zatímco v minulý letech tiskl nejlepší recepty s avokádem, nyní se ptá, jestli si hipsteři uvědomují ekologické dopady jeho zvýšené konzumace.

Rostoucí popularita avokáda může přežít nějaké krátkodobé výkyvy v nabídce. Ale kdyby se snad nedostatek měl stát pravidelným jevem, pak se zřejmě spotřebitelé obrátí k jinému ovoci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.