Afghánistán odložil Bidenovo jednání se Zelenským

Očekávané setkání amerického a ukrajinského prezidenta bylo znovu o jeden den odloženo. Ukrajina dostane dalších 60 milionů dolarů z rozpočtu Pentagonu.

Schůzka amerického prezidenta Joe Bidena a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, která se měla konat 31. srpna byla o den odložena. Důvodem, proč se oba politici sejdou až 1. září, má být situace v Afghánistánu. Jedná se o druhé odložení setkání, které bylo původně plánováno na 30. srpna.

„Rozhodnutí o setkání prezidentů ne 31. srpna ale 1. září absolutně odpovídá protokolu a vysvětluje ho také to, že je to poslední den evakuačních procedur s Afghánistánu,“ komentoval informaci poradce prezidentské kanceláře V. Zelenského Michail Dodoljak. Americká strana se podle něj musí 31. srpna soustředit na události v Afghánistánu, kde moc převzal Tálibán. Dodoljak řekl, že nová varianta setkání obou prezidentů také vyhovuje ukrajinské straně.

Informace o přesunu jednání byla zveřejněna 29. srpna.

Podle informací ukrajinské velvyslankyně Oksany Markarovové ve Washingtonu bude ukrajinský prezident v USA pobývat dva dny, 31. srpna a 1. září.  Zelenskij má vedle jednání s Bidenem v plánu otevřít Ukrajinský dům ve Washingtonu či navštívit místa významná pro ukrajinsko-americké vztahy. Ministři ukrajinské a americké vlády by měli jednat o významných aspektech vzájemných vztahů. Vedle toho by měl prezident a první dáma hovořit veřejně s médii, společenskými a informačně-analytickými centry.

Bílý dům v souvislosti s chystaným jednáním uvedl, že Spojené státy poskytnou Ukrajině finanční pomoc v rozsahu 60 milionů dolarů z rozpočtu amerického Pentagonu (ministerstva obrany). Peníze jsou určeny pro ukrajinské ministerstvo obrany, na obranné účely a na výcvik a vzdělávání.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.