Polský energetický gigant chce těžit plyn na Ukrajině

Polská společnost PGNiG posílila svoji přítomnost na ukrajinském trhu s plynem.

Polská plynárenská společnost PGNiG podepsala dohodu s firmou Energy Resources of Ukraine o získání kontrolního podílu ve firmě Karpatgazdobyča a o zahájení společného průzkumu a těžby plynu na Ukrajině v roce 2022. Informaci o tom přinesl tiskový odbor polské společnosti PGNiG v pondělí 30. srpna.

Polská firma získá podle dohody v ukrajinské firmě Karpatgazdobyča, která je jediným vlastníkem koncese na těžbu plynu v oblasti Biblivska na západní Ukrajině a u polských hranic, 85% podíl.

„Do konce roku 2021 budou dokončeny přípravné práce předcházející vrtání průzkumného vrtu. Vrt se plánuje v druhé polovině roku 2022 s následnými terénními testy“, uvedla tisková zpráva společnosti PGNiG.

Pokud bude vrt úspěšný, bude připojený k ukrajinské plynárenské síti a komerční těžba plynu začne v roce 2023. Vedle toho počítá firma firmě Karpatgazdobyča s dalšími geofyzikálními studiemi v oblasti Biblivska.

„Dnes podepsaná dohoda je součástí implementace strategie PGNiG pro rozvoj provozu na zahraničních trzích a je v souladu se směrem, který PGNiG zvolila pro diverzifikaci zdrojů a směrů dodávek zemního plynu. Věříme, že všechny tyto činnosti přispějí k posílení energetické bezpečnosti nejen v Polsku a na Ukrajině, ale také v zemích Trojmoří,“ řekl předseda správní rady PGNiG Paweł Majewski. Majewski dále uvedl, že společnost PGNiG je na ukrajinském trhu s plynem posledních pět let aktivní. Ukrajině nejen prodává zemní plyn, ale také získala přístup k ukrajinské přepravní síti a zásobníkům plynu.

Více se dočtete zde (v polštině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.