Německá automobilka BMW v Rusku nový závod nepostaví

Firma se vzdala svých plánů poté, co se jí nepodařilo dosáhnout dohody s ruskými úřady.

Německá společnost BMW ustoupila od svých plánů postavit v Rusku nový výrobní automobilový závod. Namísto toho se firma zaměří na prohlubování spolupráce v rámci závodu, který sdílí s ruskou firmou Avtotor v Kaliningradské oblasti.

Informaci o tomto rozhodnutí sdělil ruským novinám Gazeta.ru představitel německé firmy v Rusku Stefan Teichert. Ten také potvrdil, že k rozhodnutí přispěl fakt, že BMW nedosáhla dohody s ruskou vládou o podmínkách pro vybudování nového závodu v Rusku. V důsledku toho se německá firma rozhodla vést rozhovory se svým současným kaliningradským partnerem a rozšířit zdejší závod o další výrobní kapacity. Rozhodnutí o formátu této nové spolupráce by mělo být učiněno do konce roku.

Německý výrobce aut se snažil v Rusku dohodnout o rozšíření své výroby mnoho let. V roce 2013 plánoval postavit nový závod plného výrobního cyklu v rámci nově vzniklého průmyslového klusteru Avtotor. O dva roky později byl projekt odložen v souvislosti s dvojnásobným propadem prodejů aut v Ruské federaci.

V roce 2019 jednala firma s ruskými úřady a měla podepsat dohodu o výstavbě nového závodu v technologickém parku Chrabrovo, nicméně dohoda mezi BMW a ministerstvem obchodu nakonec padla.

Více informací zde (v ruštině)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.