Obchod se stářím: péče o seniory je miliardový byznys

V celé Evropě mají starší lidé společný osud: když potřebují péči a musí se přestěhovat do domova důchodců, zažívají nedostatek personálu a přetížené pečovatele, kteří ohrožují jejich životy.

Podmínky v domovech se ještě více zviditelnily v souvislosti s pandemií Covid-19. Téměř všude v Evropě je o lidi, kteří potřebují péči, špatně postaráno. Zároveň však mezinárodní společnosti a finanční investoři vydělávají na pečovatelských domech miliardy dolarů, informoval web Investigate Europe.

Stárnoucí společnost a stabilní veřejné financování jsou základem pro lukrativní podnikání. Ve Španělsku provozují ziskové společnosti již 80 % všech domovů důchodců, ve Spojeném království je to 76 %, v Německu jsou čtyři z deseti domovů v soukromém vlastnictví. A jejich počet roste. Jen 25 největších společností zvýšilo za poslední čtyři roky své kapacity o 22 %.

Společnost Orpea, která je lídrem na evropském trhu, od roku 2015 zdvojnásobila cenu svých akcií. Společnost Korian, dvojka v oboru, oznámila plány na nákup dalších zařízení v Itálii a ve Spojeném království. Některé skupiny používají neprůhledné struktury, jako například DomusVi, další hráč se sídlem ve Francii. Vlastnictví jejích domů probíhá prostřednictvím společností v Lucembursku nebo na ostrovech Jersey. Tato konstrukce znamená, že DomusVi je papírově vždy ve ztrátě a nemusí platit daně.

Spolu s mediálními partnery od Portugalska po Švédsko sledovali reportéři Investigate Europe miliardový byznys péče o seniory v 15 evropských zemích. Zjistili znepokojivý vývoj:

  • Stále větší část peněz, které vlády vynakládají na péči, plyne na účty mezinárodních korporací a finančních investorů. Pro ně má trh obrovský potenciál. Vždyť podle OECD platí státy EU provozovatelům pečovatelských zařízení 220 miliard eur ročně.
  • Již dnes provozují ziskově orientované společnosti důležitou část veřejných služeb. 25 největších společností má v Evropě více než 455 000 pečovatelských míst. Podle průzkumu Investigate Europe se jejich kapacita za poslední čtyři roky zvýšila o 22 %.
  • Na trh s péčí vstupují také finanční investoři. Investigate Europe se podařilo identifikovat 30 fondů soukromého kapitálu, které jsou na trhu aktivní. Tito většinou anonymní investoři provozují složité korporátní struktury, aby ze svých zisků, které získali z veřejných peněz, platili co nejmenší daně. Za tímto účelem přesměrovávají své výnosy do offshorových center, jako jsou například ostrovy Jersey.
  • Rostoucí privatizace a rostoucí zapojení finančních investorů v mnoha zemích EU vede k tomu, že v pečovatelských domech ubývá personálu a kvalita péče se na mnoha místech zhoršuje.
  • Státní orgány neprovádějí kontroly. V mnoha zemích se audity kvality provádějí jen velmi zřídka. Někdy inspektoři ani nevyšetřují osoby, které potřebují péči, ale pouze čtou dokumentaci o péči.

Jak mohou jít obrovské zisky ruku v ruce s nedostatečným personálem a financováním? Proč vlády tyto podmínky umožňují? Jaké jsou důsledky? Existují alternativy k miliardovému byznysu se stárnoucí společností?

Další články k tématu najdete na těchto odkazech:

Jon Moulton, venture capitalist: „Care homes deserve quality control expenditure“

Remi Boyer, Personalchef Korian: „Wir sind sehr von der öffentlichen Finanzierung abhängig“

Die größten Private-Equity-Firmen in der Altenpflege

Erik Hamann, Geschäftsführer Orpea Deutschland: „Gewiss, unsere Aktionäre profitieren davon“

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.