Přibývá důkazů o tom, jak vodní krize ovlivňují migraci a vysídlování

Od 90. let 20. století se celosvětová migrace zvyšuje. Lidé jsou nuceni opouštět své domovy, aby hledali bezpečí, lepší živobytí nebo více ekonomických příležitostí.

Faktory, které nutí lidi opustit své domovy, jsou vždy komplexní a tlak na stěhování může narůstat po řadu let, nikoli jako přímý důsledek jednorázové události.

Od roku 1990, kdy Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) varoval, že „nejzávažnější dopady změny klimatu mohou mít na lidskou migraci“, se stále častěji diskutuje o možných dopadech měnícího se klimatu na počet vysídlených osob po celém světě a o tom, co lze udělat pro lepší předvídání budoucí migrace související s klimatem.

Zatímco pokusy o retrospektivní pochopení vysídlení nemohou nikdy určit přímý vztah mezi jednotlivou krizí a rozhodnutím přestěhovat se, používání nástrojů dálkového průzkumu Země/GIS (Geographic Information Systems) a pozorovacích údajů o změně klimatu v kombinaci s důkazy ze socioekonomického výzkumu dnes pomáhá vytvářet důkazní základnu o takzvaných „environmentálních a klimatických migrantech“.

Mnohé zprávy o rozvoji uvádějí přímou nebo nepřímou souvislost mezi cenami vody, klimatickou krizí a dopadem na lidi. Migrace je jistě jedním z vedlejších dopadů, o kterém se v rozvojovém diskurzu výslovně nehovoří. Najdeme o ní krátkou zmínku v Cíli udržitelného rozvoje č. 10, ale to je vše,“ říká odbornice na vědu o udržitelnosti a systémová analytička Nidhi Nagabhatlaová, hlavní autorka publikace „Migration and Water: A Global Overview(Migrace a voda: Globální přehled), která byla vydána v roce 2020. Zpráva přibližuje, jak vodní krize ovlivňují migraci, a na začátku letošního roku na ni upozornil časopis Future Earth ve své publikaci „10 New Insights in Climate Change.

Změna klimatu zhoršuje vodní a potravinovou krizi

Výchozím bodem pro tento výzkum je stále více důkazů o tom, jak změna klimatu drasticky zhoršuje vodní a potravinovou krizi, což má dalekosáhlé důsledky. V letech 2001 až 2018 souviselo s vodou 74 % přírodních katastrof a očekává se, že změna klimatu zintenzivní extrémní srážky a zvýší četnost a intenzitu povodní a sucha.

Vysoušení a další klimatická rizika mohou také vést k nedostatku vody, ať už z důvodu fyzického nedostatku dostupné vody, nebo v důsledku selhání správy a infrastruktury, které způsobují, že se voda nedostane tam, kde je nejvíce potřeba. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, jak může mít změna klimatu přímý vliv na kvalitu vody. Pokud se měnící se srážkové poměry shodují se změnami ve využívání půdy a demografickými změnami, mohou také změnit koncentraci různých znečišťujících látek, jako jsou dusičnany nebo fosfor, ve světových řekách, jezerech a deltách.

Dopady vodních krizí obvykle odrážejí existující nerovnosti, přičemž nejzranitelnější skupiny jsou s největší pravděpodobností nejvíce postiženy v důsledku extrémních klimatických jevů nebo špatné kvality vody. Pobřežní záplavy neúměrně postihnou lidi žijící v deltách řek, zejména ty, kteří žijí v neformálních osadách s vysokou hustotou obyvatel a v malých ostrovních státech. Nedostatečné zdroje vody, hygieny a sanitace neúměrně postihují ženy a dívky, a to jak v důsledku biologických, tak kulturních faktorů.

Když jsou domovy, živobytí a osobní bezpečnost ohroženy vodní krizí, může se migrace jevit jako jediné řešení.

Voda a migrace

Od 90. let 20. století se celosvětová migrace zvyšuje. Lidé jsou nuceni opouštět své domovy, aby hledali bezpečí, lepší živobytí nebo více ekonomických příležitostí. Environmentální faktory migrace, jako je degradace půdy, znečištění vody nebo měnící se klima, působí s postupem času jako silnější jevy. Vzhledem k tomu, že miliony lidí jsou vystaveny několikanásobné vodní krizi, stávají se každodenní potřeby související s kvalitou vody, nedostatečným zásobováním, přebytkem nebo nedostatkem vody životně důležitými pro přežití i pro podporu obživy. Krize se následně může proměnit v konflikt a působit jako spouštěč migrace, a to jak dobrovolné, tak nucené, v závislosti na podmínkách.

Po tisíciletí se lidé stěhovali a usazovali v různých oblastech světa. Je dobře známo, že různé faktory, včetně ekonomických, politických, kulturních a demografických, budou synergicky působit na události související s životním prostředím, a proto se jednotlivci rozhodnou, zda budou migrovat, nebo zůstanou. Důvody migrace se v průběhu času měnily. Obvykle se vysvětluje „push“ a „pull“ faktory, jako je bezpečnost lidí, ekonomické příležitosti, sociálně-politická stabilita nebo zhoršování životního prostředí a katastrofy související s vodou, které působí samostatně nebo společně.

Zrychlení migrace za uplynulých 100 let

Migrace v posledních sto letech, a to jak vnitrostátní, tak mezinárodní, probíhala rychleji než dříve, což bylo usnadněno rozvojem dopravy, ekonomickými rozdíly a globalizací. Na migraci lze často nahlížet jako na „adaptační strategii“, při níž se předpokládá pozitivní kontext; realita, s níž se migranti potýkají, je však nedostatečně prezentována.

Migrace již není poháněna pouze ekonomikou nebo politickými konflikty. Migrace způsobená vodou a klimatem se stala významným globálním rozvojovým problémem. Již několik milionů migrantů uvádí jako hlavní důvody svého rozhodnutí migrovat „zhoršování životního prostředí“ a „změnu klimatu“. Alarmující je, že tento počet může během příštích 20 let vzrůst na desítky milionů a během příštích 50 let na stovky milionů.

Podle prognóz Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) bude do roku 2050 kvůli environmentálním faktorům, včetně extrémních vodních událostí, vysídleno dalších 200 milionů lidí, kteří budou označeni jako „environmentální migranti”“, po roce 2050 může tento počet dosáhnout až jedné miliardy.

Podrobněji k tématu migrace v publikaci „World Migration Report 2020“. Výroční zpráva IOM je ke stažení na webu zde.

Kterým zemím hrozí riziko, že zůstanou bez vody? Světle žlutá nízké riziko, tmavě
červená extrémní riziko. Zdroj: Statista. Další informace v našem článku zde.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.