Jaderná energie se vrací na scénu

Investice do jaderných kapacit nové generace by se mohly ukázat jako klíčová součást snahy o dekarbonizaci.

Jaderná energie je nejspolehlivějším zdrojem bezuhlíkové výroby energie, který zajišťuje nepřetržité dodávky energie bez přerušení, a proto je důležitou součástí výroby energie a rozhodujícím pilířem při transformaci na bezuhlíkovou budoucnost, tvrdí v sprnovém článku časopis Utilities.

Země všech velikostí se zaměřují na jadernou energetiku jako součást svého energetického mixu, podporují tím také svou vlastní energetickou bezpečnost. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) se jaderná energie již dnes podílí 10 % na celkové světové výrobě energie a 25 % na veškeré bezuhlíkové výrobě energie.

Jaderná energetika však prošla v posledních dvou desetiletích těžkým obdobím a ocitla se na křižovatce. Ke zpomalení výstavby nových jaderných zařízení vedly mezi jinými havárie ve Fukušimě, zpoždění ve výstavbě nebo levnější konkurence v podobě obnovitelých zdrojů.

Zatímco některé země (především v Evropě) usilují o úplné ukončení jaderné energetiky, jiné – včetně Číny, Ruska a Indie, ale i Turecka, Bangladéše a Spojených arabských emirátů –  v jaderném programu nadšeně pokračují (viz náš nedávný článek Emiráty zahájily provoz druhého bloku jaderné elektrárny Barakah).

Bylo navrženo více než 125 GW nové velké jaderné kapacity, přičemž ruská státní jaderná společnost Rosatom je hlavním dodavatelem reaktorů doma i v zahraničí. Čína je lídrem růstu a očekává se, že do roku 2050 bude představovat 45 % celosvětové provozní jaderné kapacity.

Přinese budoucnost celosvětově propojený energetický systém?

Při plánování, jak dosáhnout svých cílů v oblasti snižování emisí uhlíku a jak určit budoucí skladbu zdrojů energie, budou muset vlády zvážit rizika a vzájemné závislosti svých vlastních energetických systémů, napsala zpráva o významu jaderné energetiky pro dekarbonizaci, která vznikla pod patronátem General Motors. Budoucí globální energetický systém by měl být více propojený a integrovaný, aby bylo možné sdílet zisky a efektivitu napříč ekonomikami. Tvůrci politik a vedoucí představitelé průmyslu musí při rozhodování zohlednit celý energetický systém napříč různými nosiči, infrastrukturami a odvětvími spotřeby.

Jaderná energie je investicí do budoucnosti – cenově dostupné elektřiny, hospodářského růstu a „zelených“ pracovních míst. Investice do jaderné energie je dlouhodobým investičním rozhodnutím, které bude přínosem pro příští generace a vyžaduje významnou vládní podporu. Počáteční investice do výstavby jaderné elektrárny je sice značná, ale její životní cyklus může trvat až 80 let. Během celého životního cyklu může vyrábět obrovské množství elektřiny bez přerušení po dlouhou dobu s dostupnými a stabilními náklady na elektřinu, které jsou do značné míry nezávislé na výkyvech cen na trhu s palivy a jsou dlouhodobě k dispozici.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.