Londýn odložil jednání s EU o režimu na hranicích Severního Irska

Velká Británie se snaží v rámci vyjednávacího procesu s EU o oddychový čas.

Velká Británie v pondělí 6. září odložila další jednání s Evropskou unií ohledně kontrol na hranicích po odchodu z Evropské unie. Snaží se získat oddychový čas.

Ministr pro brexit David Frost uvedl, že vláda bude pokračovat v obchodování „na současném základě“, přičemž zachová lhůty odkladu, které si Spojené království uložilo po odchodu z EU na konci roku 2020. Nestanovil nové datum ukončení ochranných lhůt, z nichž některé měly skončit 30. září.

Jak už jsme několikrát informovaly, vztahy mezi Spojeným královstvím a EU se zhoršily kvůli obchodním ujednáním pro Severní Irsko. Provincie je jedinou částí Británie, která má pozemní hranici s 27členným blokem, a to s Irskem. Brexitová dohoda, kterou obě strany uzavřely, znamená, že v případě některého zboží pohybujícího se mezi Severním Irskem a zbytkem Velké Británie musí být provedeny celní a hraniční kontroly. Tato situace se stala v Británii terčem ostré kritiky a vláda Borise Johnsona požadovala nové jednání s Bruselem o tomto aranžmá. EU nicméně další jednání a změny odmítala.

Situace kolem Severního Irska je zdrojem napětí mezi EU a Británií. Ministr Frost už varoval, že obě strany vstupují do doby „studené nedůvěry“. Irský premiér Leo Varadkar očekává, že EU bude nyní souhlasit s prodloužením doby odkladu, která umožní hlubší a smysluplnější rozhovory s Británií.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.