Jazzové okénko Jana Schneidera: Russian Melody, After Hours Blues a Tango Perso

Neděle patří jazzu a jazzovému povídání Jana Schneidera. Dnes na všechny čekají skladby Russian Melody, After Hours Blues a Tango Perso.

Mal Waldron napsal a na jazzovém festivalu East-West v Norimbergu v roce 1974 živě nahrál skladbu „Russian Melody“. Jeho kvintet s ním tvoří saxofonista Steve Lacy, trumpetista Manfred Schoof, skvělý kontrabasista Isla Eckinger a příjemný bubeník Allen Blairman.

Wes Montgomery a jeho bluesová improvizace After Hours Blues v živém provedení z roku 1958. Ano, souhlasím, byla to předloha pro mnoho Montgomeryho žáků, známých jazzových a ještě známějších rockových. Ten úžasně skromný doprovod je dílem pianisty Earl Van Ripera a basisty Mingo Jonese.

A když už jsme u těch pánembohem nadaných kytaristů, nesmíme zapomínat na krásně česky mluvícího a po španělsku hrajícího Peršana Šahaba Toulouie. Jeho koncerty lze jen doporučit jak z důvodů hudebních, tak i společenských, protože Šahab a jeho parťáci jsou jak výteční hudebníci, tak i fajn společníci. Zde je jejich Tango Perso. Zbývá snad jen dodat zajímavost, že na nápad zakotvit v Čechách přišel poté, co se v Íránu setkal s českým diplomatem Jiřím Kobzou, nynějším poslancem. Tomu říkám diplomacie!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.