Dočkáme se v blízké době evropské armády?

Předseda křesťanských demokratů v Evropském parlamentu Manfred Weber se vyslovil pro rychlé zásahové síly EU a brigádu kybernetické obrany.

Podle Webera bychom neměli čekat na další krizi a požaduje proto co nejrychlejší vytvoření vojenských kapacit EU.

Vojenská závislost na USA při evakuační misi v Afghánistánu podnítila v EU diskusi o vytvoření sil rychlé reakce o síle nejméně 5000 vojáků. „Samozřejmě, že národní armády zůstávají hlavními pilíři obrany. Potřebujeme však postupně evropské kapacity: evropské síly rychlé reakce s několika tisíci vojáky. A také brigádu kybernetické obrany,“ řekl místopředseda CSU.

Evropa se nachází ve zlomovém okamžiku. USA „již nejsou připraveny být světovým policistou“. „Bělorusko, Ukrajina, severní Afrika, Blízký východ – tyto problémy za nás Američané nevyřeší,“ uvedl dále Weber.

Už letos v květnu informovala agentura Reuters o tom, že 14 zemí Evropské unie (včetně České republiky) navrhlo vytvoření takových sil, které by mohly včas zasahovat při mezinárodních krizích.

Předseda Rady EU Charles Michel míní, že Evropská unie musí (v souvislosti s chaotickou evakuací z Afghánistánu) usilovat o samostatnost v rozhodování.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.