Die Linke je připravená vést po volbách koaliční rozhovory. Stane se kamenem úrazu Rusko?

„Proruské“ postoje Levice by mohly být překážkou. Die Linke hájí diplomatickou politiku vůči Rusku, ale zároveň říká, že voliče zajímají zcela jiné otázky.

Německá levicová strana Levice (Die Linke) je připravena vést koaliční jednání o potenciální středolevé, pokrokové vládě v Německu. V rozhovoru to sdělil poslanec Martin Shirdewan, spolupředseda strany Levice v Evropském parlamentu.

Schirdewan byl tázán i na „proruskou“ politiku jeho strany, na což odpověděl, že při povolebních koaličních jednáních budou na stole všechny otázky, včetně zahraniční politiky.

V nedělním předvolebním duelu mezi kandidátem CDU Arminem Laschetem a šéfem SPD Olafem Scholzem naléhal konzervativní kandidát Laschet na svého rivala dotazy ohledně možné koalice se stranou Zelených a Die Linke, a Scholz opět nevyloučil spolupráci s Die Linke. Naznačil nicméně, že mezi sociálními demokraty a radikální levicí Die Linke jsou velké rozdíly, které vznik koalice ztěžují.

„Uznání transatlantických vztahů, NATO a EU je pro dobrou vládu nezbytné,“ řekl Scholz jasně.

Většina expertů se však domnívá, že trojkoalice SPD, Zelených a Die Linke je nejpravděpodobnějším výsledkem německých voleb. Očekává se také, že koaliční jednání by mohlo trvat několik měsíců, během nichž by Angela Merkelová setrvala v úřadě kancléřky.

Podle průzkumu agentury INSA (zveřejněného v neděli 12. září) sociální demokracie zvýšila náskok před konzervativci z CDU-CSU. SPD měla podle průzkumu 26 %, CDU-CSU neměnných 20 % a Zelení klesli o jeden bod na 15 %.

Schirdewan v rozhovoru zhodnotil situaci v Německu: „Myslím, že v Německu jsme nyní ve velmi nestabilní situaci, kdy se může stát cokoliv, znamená to ale také, že existuje jistá pravděpodobnost výsledku, který by umožnil vznik progresivní středolevé vlády.“

Schirdewan také řekl, že obavy ze vstupu Die Linke do progresivní vlády plynou ze skutečnosti, že „progresivní středolevá vláda by fakticky poskytla šanci změnit směřování německé a evropské politiky udržitelným způsobem“.

K tématu „proruské politiky“ strany Schirdewan řekl, že není tajemstvím, že strana byla vždy ve vztahu k Rusku pro diplomatický a nekonfrontační postup. Vztahy s Ruskem by se měly podle něj řešit diplomaticky, ne prostřednictvím sankcí.

Schirdewan dodal, že uměním je při sestavování koalice hledání kompromisů, každý účastník musí sem tam ustoupit. Reagoval tak na otázku ohledně zcela odlišných postojů vůči Rusku, které prosazuje strana Zelených.

Politik také zdůraznil, že v otázkách, které „německé obyvatelstvo zajímají“, jako je sociální nerovnost, ochrana klimatu nebo digitální přechod, jsou si Zelení a Levice velmi blízké. A dodal, že během kampaně se ho nikdo z voličů neptal, jaký má vztah k Rusku, ale zajímal se o jeho nápady ohledně minimální mzdy nebo zlepšení německého zdravotnického systému.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, via Wikipedia Commons

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.