Vláda ve Španělsku schválila další snížení daní z elektřiny

Kromě snížení zvláštní daně za elektřinu a DPH vláda zavedla novou daň pro nečekané zisky energetických společností.

Španělská vláda v úterý 14. září schválila nový balíček opatření, která mají bojovat proti prudce rostoucí ceně elektřiny v této jihoevropské zemi. Součástí balíčku je například snížení daní.

Podle nově schváleného plánu vlády (který je přezdíván jako šokový) klesne do konce roku zvláštní daň z elektřiny na 0,5 %. Jedná se o minimum povolené pravidly Evropské unie. Dnešní daň odpovídá 5,1 %.

Plán nicméně obsahuje také zavedení nové daně z neočekávaných zisků energetických firem. Daň by měla platit do konce března a měla by přinést do státní kasy 2,3 miliardy eur. Peníze se pak budou v příštích šesti měsících vracet spotřebitelům. Mají pomoct ke snížení měsíčních účtů za elektřinu.

Sánchezova vláda už v červenci přistoupila ke snížení DPH za elektřinu o skoro polovinu, z 21 % na 10 %, vedle toho pozastavila daň z výroby elektřiny, aby spotřebitelům poskytla úlevu.

Ve Španělsku vyrostly ceny elektřiny za poslední rok o 62 % na 108 euro za měsíc pro domácnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.