Velká Británie zavede novou daň na zdravotní a sociální péči

Daň má financovat reformu sociální péče a pomoci Národnímu zdravotnímu systému (NHS) vyrovnat se s dopady pandemie.

Britský parlament v Londýně přijal návrh zákona o nové dani, která má být určena k úhradě zdravotní a sociální péče. Návrh vlády Borise Johnsona byl podpořen navzdory kritice ohledně toho, že plán postrádá podrobnosti.

Premiér Boris Johnson v uplynulém týdnu oznámil, že národní pojištění v Británii stoupne o 1,25 procentního bodu. Zvýšení plateb má pomoci financovat reformu sociální péče a také pomoci NHS s problémy v důsledku pandemie.

Nově schválený zákon umožní zvýšit v příštím roce sociální pojištění před tím, než bude platit nová (již schválená) daň na zdravotní a sociální péči v roce 2023.

Zákon byl v parlamentu přijat v neobvykle rychlém legislativním procesu, poslanci byli požádáni, aby během jednoho dne schválili všechny fáze přijímání právních předpisů. Neobešlo se to bez kritiky z obou stran Dolní sněmovny.

Samotný návrh kritizovali konzervativci jako překážku k hospodářskému oživení. Labourističtí poslanci zdůraznili, že se jedná o „daň pro pracující lidi a jejich práci“.

Návrh nové daně ovšem prošel poměrem 307 hlasů ku 251, což představuje sníženou vládní většinu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.