Pandemie a brexit přispěly k dalšímu odchodu občanů EU z Velké Británie

Nová statistika ukazuje, že počet občanů EU ve Velké Británii poklesl z 3,7 na 3,5 milionu.

Poslední údaje, které zveřejnil britský Úřad pro národní statistiku (Office of National Statistics), ukazují, že počet občanů EU žijících ve Spojeném království se v roce 2020 snížil o dalších 200 000 osob.

Statistika pro rok 2020 naznačuje, že počet občanů EU ve Velké Británii poklesl z 3,7 na 3,5 milionu z celkového počtu 67 milionů obyvatel země.

Tento údaj ale vyvolává určité nejasnosti. Počet 3,5 milionů občanů EU se neshoduje s údajem, který uvádí zpráva britského ministerstva vnitra – podle ní podalo v rámci systému EU pro vypořádání žádost o pobyt ve Spojeném království celkem 6 milionů státní příslušníků EU.

Počátkem minulého týdne byl zveřejněn údaj, že počet státních příslušníků EU zaměstnaných ve Spojeném království byl v červnu o 8,7 % nižší než před začátkem pandemie.

Ministerstvo vnitra informovalo, že 97 % žadatelů byl nabídnut buď status trvalého pobytu, který znamená časově neomezené právo setrvat ve Spojeném království, nebo status rezidenta s pětiletým pobytem a možností trvalého pobytu po jeho skončení.

Pandemie a odchod Británie z EU jsou považovány za hlavní příčiny poklesu počtu zahraničních pracovníků. Volný pohyb pracovníků formálně skončil, když Velká Británie v lednu opustila jednotný trh EU. Z odvětví služeb a dopravy, kde britské podniky hlásí chronický nedostatek pracovníků, zřejmě budou státní příslušníci EU odcházet i v roce 2021.  Jako důvod se mezi jiným uvádí „nepřátelské prostředí“ a hořkost z odchodu Velké Británie z EU.

Průzkum provedený IMA (nezávislý monitorovací orgán pro dohody o právech občanů) mezi 3000 občany členských zemí EU ve Spojeném království zjistil, že každý třetí nevěří, že vláda bude respektovat jeho občanská práva. Podle průzkumu již také každý desátý plánuje odchod ze Spojeného království.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.