EU nechápe zrušení dohody o prodeji ponorek. Biden je jako Trump?

Evropská unie vyjádřila podporu Francii a čelní představitelé EU nechápou rozhodnutí Austrálie, Británie a USA. Oslabuje prý transatlantické vazby.

Během pondělního jednání v New Yorku, které proběhlo na okraji každoročního setkání lídrů OSN, vyjádřili ministři zahraničí EU podporu Francii ve věci zrušení dohody o výstavbě ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů, které měla Francie dodat Austrálii. Austrálie dohodu zrušila a ponorky nakoupí v USA a Británii.

Hlavní evropský diplomat Josep Borrell řekl, že k dosažení stability a míru v Indo-Tichomoří, kde roste vliv Číny, je potřeba „více spolupráce, více koordinace, méně fragmentace“. Borell také přiznal, že zrušení dohody EU překvapilo.

Toto australské rozhodnutí Francii rozzuřilo. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v pondělí obvinil administrativu amerického prezidenta Joea Bidena, že pokračuje v politice „unilateralismu, nepředvídatelnosti, brutality a nerespektování partnera“ svého předchůdce Donalda Trumpa.

USA se snaží hněv Francie, která je jejich spojencem v NATO, zmírnit. Předpokládá se, že Biden bude v příštích dnech s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem jednat telefonicky. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pondělí prohlásila, že očekává, že Biden v rozhovoru s Macronem „potvrdí náš závazek spolupracovat s jedním z našich nejstarších a nejbližších partnerů na řadě výzev, jimž čelí globální společenství“.

Předseda Evropské rady Charles Michel ke zrušení dohody prohlásil, že je pro něj složité pochopit, proč Austrálie, USA a Velká Británie jednaly tímto způsobem. Reportérům v New Yorku řekl, že nová administrativa Joe Bidena vyhlásila návrat Ameriky: „Co to vlastně znamená – Amerika je zpátky? Je Amerika zpátky v Americe, nebo někde jinde? Nevíme!“

Pokud byla důvodem Čína, pak je podle Michela „velmi zvláštní“, že se Spojené státy spojily právě s Austrálií a Británií. Podle něj toto rozhodnutí oslabilo transatlantické spojenectví.

Nejvyšší představitelé USA a Evropské unie se mají v září sejít v pensylvánském Pittsburghu na zahajovacím zasedání nově zřízené Rady USA-EU pro obchod a technologie. Michel ale řekl, že někteří členové EU prosazují, aby bylo odloženo.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.