Mišustin nařídil připravit ruskou ekonomiku na přechod od fosilních paliv

Ruská vláda má do 15. prosince předložit plány na adaptaci ruské ekonomiky nové realitě.

Ruský premiér Michail Mišustin řekl na jednání vlády, že se Rusko musí připravit na přechod z fosilních paliv na energetiku s nízkými emisemi. Mušustin řekl, že světová ekonomika už se tímto směrem ubírá, je to nová realita. Musí ji akceptovat i Rusko a zajistit postupný přechod z uhlí, ropy a plynu na alternativní zdroje energie. Znamená to rozvoj alternativních zdrojů i nové infrastruktury, dodal premiér.

Vláda má do 15. prosince připravit plán na adaptaci ruské ekonomiky, na kterém pracuje několik ministerských skupin, jejichž práci koordinuje vicepremiér Andrej Bělousov. Plán by měl rozpracovat ruskou strategii do roku 2030. Podle Bělousova se realizace tohoto úkolu bude ubírat několika směry:

  • urychlení technologické modernizace hospodářských odvětví;
  • mezinárodní uznání opatření založených na technologických a přírodních výhodách Ruska;
  • úprava podpůrných opatření a daňových pobídek pro společnosti, aby přešly na „zelené“ technologie;
  • rozvoj oblastí, v nichž má Rusko technologické výhody, např. využití vodíku, jaderná a vodní energie, uhlíková chemie, zachycování a skladování uhlovodíků a klimatické projekty v lesnictví a zemědělství;
  • zohlednění specifik regionů a nových příležitostí v souvislosti se vznikem nových požadavků na mezinárodní obchod.

V polovině dubna 2021 ruský prezident Vladimir Putin oznámil spuštění inovačních programů v kritických oblastech země, které získají status projektů národního významu. Rusko podle Putina potřebuje zejména nové integrované přístupy k rozvoji energetiky, přizpůsobení průmyslu změně klimatu a vytvoření průmyslu, který bude recyklovat a snižovat emise uhlíku.

Putin také v prosinci 2020 řekl, že 70 % ruského státního rozpočtu pochází z jiných příjmů, než jsou příjmy z plynu a ropy.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.