Litva doporučuje: Vyhoďte čínské mobilní telefony. Mohou cenzurovat výrazy jako „Free Tibet“

Litevské ministerstvo obrany doporučilo občanům, aby se zbavili čínských mobilů v souvislosti se zprávou vlády, která našla v mobilech zabodované cenzurní schopnosti. 

Litevský státní orgán pro kybernetickou bezpečnost uvedl, že telefony prodávané v Evropě gigantem Xiami Corp dovedou cenzurovat výrazy jako „Free Tibet“, „Long live Taiwan Independence“ nebo „democracy movement“.

Schopnost telefonního softwaru Mi 10T 5G společnosti Xiaomi byla pro region Evropské unie vypnuta. Může být ale kdykoli zapnuta na dálku, uvedlo ve zprávě Národní centrum kybernetické bezpečnosti ministerstva obrany.

„Naše doporučení zní nekupovat nové čínské telefony a zbavit se těch již zakoupených co nejrychleji,“ řekla novinářům při představování zprávy náměstkyně ministra obrany Margiris Abukeviciusová.

Společnost Xiaomi neodpověděla na dotaz Reuters, aby se k této situaci vyjádřila.

Jak už jsme informovali, vztahy mezi Litvou a Čínou se v poslední době zhoršily.  K poslednímu zhoršení došlo v srpnu. Čína požadovala, aby Litva stáhla svého velvyslance v Pekingu a prohlásila, že odvolá svého vyslance ve Vilniusu. Došlo k tomu poté, co Tchaj-wan oznámil, že jeho mise v Litvě se bude jmenovat Tchajwanský zastupitelský úřad.

Tchajwanské mise v Evropě a ve Spojených státech totiž používají název města Tchaj-pej a vyhýbají se odkazu na samotný ostrov, který si Čína nárokuje jako vlastní území.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.