MEA žádá Rusko o víc plynu pro Evropu

Mezinárodní energetická agentura chce, aby Rusko pomohlo vyřešit energetickou krizi v Evropě. Rusko čelí kritice, že jeho kroky zvedly ceny zemního plynu.

Mezinárodní energetická agentura (MEA) požádala Rusko, aby posílalo do Evropy více zemního plynu a pomohlo tak překonat zdejší energetickou krizi. MEA je prvním mezinárodním orgánem, který reagoval na stížností obchodníků a zahraničních představitelů ohledně toho, že Rusko omezilo svoje dodávky. Informují noviny Financial Times z 22. září 2021 na titulní straně.

Agentura sdělila, že Rusko plní svoje dlouhodobé dohody o dodávkách plynu do Evropy. Nicméně do Evropy nyní posílá méně zemního plynu než před pandemií. MEA je toho názoru, že Rusko může udělat více a posílit přístupnost zemního plynu v Evropě tak, aby se adekvátně naplnily zásobníky před zimou. Z agentury zaznělo, že se pro Rusko jedná o příležitost, jak posílit svoji důvěryhodnost jako dodavatel zemního plynu na evropský trh.

Někteří členové Evropského parlamentu volají po vyšetřování ruské státní firmy Gazprom. Parlament spolu s některými politiky a obchodníky viní firmu z toho, že oslabila dodávky plynu do Evropy a způsobila tím růst cen. Gazprom situaci odmítl komentovat.

Šéf Gazpromu Alexej Miller ale v uplynulém týdnu řekl, že Gazprom je připraven splnit svoje povinnosti a zvýšit dodávky plynu v případě, že to bude potřeba.

Ceny zemního plynu ale znovu vyrostly v pondělí. Gazprom si na říjen odmítl zarezervovat větší kapacitu pro export plynu prostřednictvím Ukrajiny a zarezervoval si jenom jednu třetinu Jamalského plynovodu, který jde přes Polsko. Rusko se nyní snaží dosáhnout povolení zahájit fungování plynovodu Severní proud 2. Gazprom a Kreml jsou toho mínění, že právě nový plynovod by mohl posílit prodeje plynu do Evropy až bude jeho provoz v Německu a v EU povolen.

MEA neobvinila z růstu cen zemního plynu jenom Rusko. Uvedla totiž, že velká poptávka po LNG v Asii přispívá k dalšímu růstu cen. Vysoká cena zemního plynu je podle agentury důsledkem řady faktorů. Zdůraznila také, že je zavádějící tvrdit, že růst cen souvisí s energetickým přechodem k čistějším zdrojům energie.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.