OECD: Inflace v nejbližších dvou letech poroste

Nový odhad OECD počítá s intenzívnějšími inflačními tlaky a následně se stabilizací. Ceny ale zůstanou vyšší než před pandemií.

OECD varovala před rostoucí inflací. Vysoké ceny za energii a rostoucí platy hrozí zvyšováním cen. Podle OECD bude inflace růst v následujících dvou letech. Hlavní ekonom organizace Lawrence Boon řekl, že zvládání inflace představuje pro politické činitele velmi složité hledání rovnováhy.

Viceguvernér Evropské centrální banky už řekl, že banka bude velmi ostražitá vůči všem příznakům úzkého profilu na straně nabídky a že rostoucí mzdy vedou ke zvyšování cen. Požadavky na zvyšování mezd jsou spojeny s rostoucími cenami za energii.

Předpověď firmy Morgan Stanley tvrdí, že vysoké ceny za energie v Evropě způsobí růst inflace v rámci Eurozóny v rozsahu 0,2-0,3 procentního bodu v posledních třech měsících letošního roku.

Čtyřnásobné zvýšení cen zemního plynu v letošním roce už některé vlády vedlo k tomu, že jednají o možnosti finanční pomoci domácnostem.

OECD je ale také přesvědčena o tom, že za růstem inflačních tlaků je také rychlost postpandemické hospodářské obnovy. OECD předpokládá, že průměrná inflace bude v ekonomikách dvaceti nejvyspělejších zemích (skupina G20) na 4,5 %. Vyšší ceny za dopravu a za komodity přispějí 1,5 procentními body. Organizace také upravila svoje odhady ohledně inflace v roce 2021 a v roce 2022.

Centrální banky v mnoha zemích nyní začínají ukončovat stimuly, které zahájily v rámci reagování na pandemii.  Podle OECD je zásadní, aby vlády dobře komunikovaly veřejnosti, že rostoucí inflace má celou řadu dočasných rysů a představuje hlavně adaptaci cen na hodnoty, které byly vždy očekávány po dočasném snížení způsobeném pandemií a jejími dopady na ekonomiku.

Podle hlavního ekonoma OECD Booneho se ceny nejspíš usadí na vyšších číslech, než tomu bylo před pandemií, což je podle jeho slov „dobrá věc“. Ceny ale nebudou v budoucnu tak vysoké jako tomu bude v nejbližších měsících. Boon také řekl, že by vlády měly ukončit  „pandemické vyprávění“ ohledně toho, že budou jednoduše cokoliv financovat prostřednictvím zadlužování.

Dočetli jsme se ve Financial Times ze 22. září 2021 na str. 2.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.