Místo velké obchodní dohody s USA dosáhl Johnson zrušení zákazu dovozu jehněčího

Dohoda o volném obchodu mezi Británií a USA měla být pilířem britské strategie po odchodu z USA. Biden o ni nemá zájem.

Britský premiér Boris Johnson připustil, že obchodní dohoda mezi Velkou Británií a USA není na stole. Johnson ale věří, že USA ukončí zákaz dovozu jehněčího masa z Británie.

Skutečnost, že dohoda o volném obchodu, která měla být jedním z pilířů Johnsonovy post-brexitové strategie, nebude, vyplynula na povrch při jednání mezi Johnsonem a prezidentem USA Joe Bidenem v Bílém domě (úterý 21. září). Biden dal najevo, že dohoda není v blízké budoucnosti na stole.

Premiér Johnson v souvislosti s tím ale oznámil, že dekády trvající americké embargo na britské jehněčí bude „brzy“ zrušeno. Downing Street pak dodala, že detaily zatím nebyly dojednány a jsou předmětem dalšího jednání. Zákaz platí od roku 1989.

Podle předsedy Národní asociace chovatelů ovcí Phila Stockera je to dobrá zpráva. Nyní směřuje na tuzemský trh kolem 60-65 % produkce, zbytek pak směřuje především na vývoz do EU. Stocker ale přiznává, že přístup na trh je po odchodu z EU složitější.

Zrušení zákazu dovozu jehněčího je skromnou obchodní dohodou ve srovnání s tím, co Johnson a podporovatelé brexitu viděli jako otevření nových obchodních možností po brexitu – tj. uzavření velké obchodní dohody s USA.

Biden ve srovnání s Donaldem Trumpem ale projevil jen malý zájem o uzavření takové dohody s Velkou Británií i s ohledem na situaci kolem Severního Irska. Právě obavy o mírový proces v Severním Irsku Biden artikuloval krátce před jednáním s Johnsonem v Bílém domě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.