Expo 2020: Česko představí v Dubaji unikátní systém S.A.W.E.R.

Kvůli pandemii byl posunut termín a tak Expo 2020 v Dubaji proběhne od 1. října 2021 do 31. března 2022. Jedná se o první světovou výstavu, která se uskuteční na Středním východě. Hlavní hvězdou zahajovacího ceremoniálu má být slavný italský tenorista Andrea Bocelli.

Expo 2020 v Dubaji je jednou z největších světových akcí, na které mohou země světa představit svou kreativitu, inovace a pokrok v různých odvětvích.

Dílčí témata Expo 2020 – příležitosti, mobilita a udržitelnost (Opportunity, Mobility and Sustainability) – budou návštěvníky inspirovat k zachování a ochraně naší planety, k objevování nových hranic a k budování lepší budoucnosti pro všechny. (Pozn.: Pavilon udržitelnosti jsme představili již dříve v našem článku zde).

Výstava v Dubaji je postavena na myšlence „Jeden národ, jeden pavilon“. To znamená, že poprvé na světové výstavě Expo bude mít každý zúčastněný národ svůj vlastní pavilon, kde může představit svou historii, kulturu, inovace a budoucnost.

Pořadatelé akce věří, že Expo 2020 představí řadu iniciativ, které oživí ekonomiku a naváží na pověst Spojených arabských emirátů, které usnadňují podnikání a obchod díky prvotřídní infrastruktuře, regulačním rámcům příznivým pro podnikání a živému podnikatelskému ekosystému.

Mezi ně patří i „Thrive Together“ – specializovaný program zaměřený na podnikání, který nabízí řadu akcí zaměřených na vytváření sítí, sdílení znalostí a vedení myšlenek, jakož i na míru šité produkty a služby, které návštěvníkům a účastníkům umožní prozkoumat nové obchodní příležitosti, navázat účinná partnerství a spolupracovat na udržení hospodářské prosperity v SAE, regionu i mimo něj. (Kalendář akcí Expo 2020 je zde.)

Český pavilon láká na výjimečnou technologii S.A.W.E.R.

Samotný pavilon nebude pouze výstavním prostorem, ale sám se stane osobitým exponátem. Působivá dvanáctimetrová organická struktura vyrůstající kolem budovy je výjimečná jak z architektonického, tak z konstrukčního hlediska – tak velkou samonosnou konstrukci ze sklolaminátových kapilár ještě nikdo nepostavil.

S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource) je dvoudílná technologie na solární pohon, který získává vodu z pouštního vzduchu. Byla vyvinuta Univerzitním centrem pro energetickou efektivitu budov a Fakultou strojní ČVUT, a zpracovává ji pomocí podpovrchových kultur pro kultivaci vyprahlé půdy, jejíž technologii vyvinul Botanický ústavAkademie věd ČR.

Jednotka S.A.W.E.R. může pracovat zcela autonomně bez potřeby energie z vnějších zdrojů. Energii pro svůj provoz (elektřina, vytápění, chlazení) získává z místního prostředí prostřednictvím solární střechy. Energie se ukládá do bateriového úložiště a zásobníků tepla a chladu.

Proto je jednotka S.A.W.E.R. vhodná pro oblastí bez jakékoli infrastruktury. Technologie je optimalizována pro provoz v horkém a suchém podnebí (pouště); proces však lze přizpůsobit i pro jiné oblasti. Fungování systému je vysvětleno v krátkých videích zde. Bližší informace k české účasti jsou na webu https://www.czexpo.com/.

 

Zahajovací ceremoniál bude možno sledovat 30. září od 15:30 GMT (Greenwich Mean Time) na tomto odkazu.

Ilustrační foto: Autor: Skv282, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.