V Indii protestovali zemědělci proti vládní politice

Indičtí farmáři opět protestují proti zákonu, který má podle vlády modernizovat zemědělství, podle zemědělců ale snižuje ceny a ohrožuje jejich živobytí.

V Indii znovu protestovali místní zemědělci proti krokům vlády premiéra Nárendry Módího, které podle nich ohrožují jejích živobytí. Protesty trvají už jeden rok a týkají se vládou prosazeného zákona o investicích do zemědělství. Informovala agentura Associated Press.

Zemědělci v pondělí 27. září zablokovali silnice a železniční spojení v oblasti hlavního města a v dalších především zemědělských oblastech země. Farmáři chtěli k 1. výročí přijetí zákona zorganizovat celonárodní stávku. Koalice zemědělských unií vyzvala obchody, továrny a další instituce k 10hodinové stávce, ta se ale ve většině případů nekonala.

Vláda nový zemědělský zákon obhajuje jako krok k modernizaci zemědělství, který umožní zvýšení zemědělské výroby prostřednictvím soukromých investic. Odpůrci z řad zemědělců ale říkají, že zákon devastuje jejich obživu, protože přestal garantovat ceny a nutí je k prodeji produktů velkým korporacím za nízké ceny.

Dřívější protesty se neobešly bez násilí, i když hnutí bylo celkově pokojné. V lednu letošního roku protestující prorazili policejní zátarasy a vtrhli do historické Červené pevnosti v centru hlavního města. Střety s policií si vyžádaly jednoho mrtvého a stovky zraněných.

Celá série rozhovorů mezi vládou a zemědělci nedokázala tuto otázku vyřešit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.