Facebooku hrozí v Rusku miliardová pokuta

Důvodem je neodstranění závadných informací ze sítí Facebook a Instagram.

Společnosti Facebook Inc. hrozí v Rusku miliardová pokuta. Roskomnadzor, tj. federální úřad pro dohled nad oblastí spojů, informačních technologií a masové komunikace, informoval o tom, že zahájí řízení, které se týká toho, že Facebook nesmazal závadné informace ze své sítě.

Úřad pozval na 4. října zástupce Facebooku k vypracování protokolu o porušování ruských zákonů.  Později bude dokument zaslán soudu, který určí výši pokuty pro americkou korporaci. Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované porušování ruských zákonů v souvislosti s neodstraněním zakázaných informací, může Facebook zaplatit pokutu, která by mohla odpovídat jedné dvacetině až jedné desetině ročního obratu firmy.  Odborníci odhadují ruské příjmy Facebooku na 12 miliard rublů.

Pokuty za narušení ruských zákonů platí od prosince 2020, ale Facebook bude první, koho se  v takové míře dotknou, i když princip tzv. revolvingových pokut v Rusku už funguje a uplatňoval se v antimonopolních případech.

Od začátku letošního roku ruské úřady pokutovaly velké internetové společnosti Twitter, Facebook, Google a TikTok. Nicméně sankce nebyly tak hmatatelné a dosahovaly maximálně 20 milionů rublů. Pokuty se většinou týkaly neposkytnutí  informací nebo uchování osobních údajů ruských uživatelů mimo Rusko.

Podle informací Roskomnadzoru v současné době správa Facebooku a Instagramu neodstranila „přes 2000 nelegálních materiálů, včetně dětské pornografie, sebevražedného, drogového a extremistického obsahu“. Facebook situaci bezprostředně nekomentoval.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.