Studie: Falešná síť prosazovala pročínskou propagandu

Nedávno byl prý zjištěn koordinovaný pokus o prosazování „pročínských a protizápadních narativů“ na sociálních sítích.

Centrum pro informační odolnost (CIR – Centre for Information Resilience) odhalilo síť účtů na sociálních sítích, které zkreslují mezinárodní vnímání významných otázek. Centrum má být „nezávislým neziskovým podnikem, které se věnuje identifikování, čelení a zveřejňování vlivových operací.“

Tyto sítě šířily podle hodnocení zprávy pročínské narativy podobné těm, které propagovali čínští státní představitelé a státní média. Velká část obsahu sdíleného těmito sítěmi se zaměřuje na USA, a zejména na rozdělující témata, jako jsou zákony o zbraních a rasová politika.

CIR zmapoval hashtagy, které preferují dříve identifikované sítě, a objevil další účty, které vykazovaly známky účasti na vlivových operacích. K výmluvným znakům patřila vysoká aktivita při prosazování propagandistických narativů a opakované používání stejných hashtagů.

Některé profily byly vytvořeny za účelem zveřejňování originálního obsahu, zatímco jiné pouze sdílely, lajkovaly a komentovaly tyto originální příspěvky, aby jim pomohly oslovit širší publikum.

Falešní lidé

Mnoho falešných profilů používalo fotografie generované umělou inteligencí, což je relativně nový fenomén, který umožňuje počítačům vytvářet realisticky vypadající snímky neexistujících lidí. Na rozdíl od ukradených profilových obrázků skutečných lidí nelze obrázky generované umělou inteligencí, které jsou vytvořeny pomocí typu rámce strojového učení nazvaného StyleGAN, dohledat pomocí zpětného vyhledávání obrázků.

Používání falešných profilových obrázků v dezinformačních kampaních je stále častější, protože uživatelé i platformy jsou stále obezřetnější vůči podezřelým účtům.

Podrobněji k tématu zde.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.