V USA podlehlo už 675 tisíc lidí, stejně jako za pandemie „španělské“ chřipky

V USA bylo naočkováno asi 64 % Američanů aspoň jednou dávkou. Celosvětově se jedná o číslo 43 %.

Pandemie Covid-19 si už v USA vzala stejný počet životů jako pandemie „španělské“ chřipky v letech 1918-1919, tedy asi 675 tisíc lidí, napsala agentura AP. Před jedním stoletím měly ale Spojené státy jen jednu třetinu současné populace, takže pandemie vedla k větší demografické ztrátě. To ale neznamená, že by současná statistika byla méně bolestivá, zvláště s ohledem na vědecký pokrok.

„Velká část americké společnosti, a co je horší jejich lídři, to hodili do koše,“ řekl historik lékařství Howard Markel o možnosti očkování pro všechny.

Podobně jako „španělská“ chřipka nemusí koronavirus navždy zmizet, ale bude tu s námi (jak lékaři doufají) jen jako běžná sezónní chřipka. Biolog Rustom Antia doufá, že se virus stane prostým nachlazením, nicméně garance ohledně tohoto vývoje nemá. Prozatím má pandemie Spojené státy a další země po celém světě pevně v pařátech.

Čísla 675 tisíc obětí se v USA dosáhlo díky velkému nárůstu mutace delta, která přinesla až 1900 obětí denně. Podle modelu, který projektuje možný vývoj pandemie, by mohla být další vlna pandemie v zimě, což by přidalo dalších až 100 tisíc mrtvých.

Pandemie chřipky v letech 1918-19 stála životy 50 milionů lidí na celém světě v době, kdy činila populace planety jednu čtvrtinu dnešní. Celosvětově covidu podlehlo více než 4,6 milionů lidí. 50 miliónů je hrubý odhad, zatímco 675 tisíc je číslo uvedené americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC – Centers for Desease Control and Prevention).

Šancí na zmírnění pandemie je oslabení viru, buď prostřednictvím vakcíny nebo proděláním nemoci, obojí posiluje lidskou imunitu vůči nemoci. Podobně tomu bylo s virem „španělské“ chřipky, který dnes i nadále existuje ale imunita či vakcína ho dovedly překonat.

S ohledem na vakcínu proti Covidu bylo v USA naočkováno asi 64 % Američanů aspoň jednou dávkou. Celosvětově se jedná o číslo 43 %.

Ve srovnání s pandemií v roce 1918-19 má společnost k dispozici mnohem lepší kontrolu infekcí, lepší možnosti podpořit léčení nemocných i moderní medicínu, ale také mnohem větší mobilitu lidí. Rostou obavy z mutace viru, který dovede obejít očkování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.