Evropské perspektivy šesti zemí západního Balkánu nejasné

Summit EU ve Slovinsku fakticky odložil otázku rozšíření EU na západní Balkán na neurčito.

Lídři členských zemích EU se neshodli na přesném časovém harmonogramu pro vstup balkánských zemí do EU. Jednání pouze přislíbilo, že země západního Balkánu budou přijaty někdy v budoucnu do EU, pokud splní kritéria členství. Přestože se o „evropských perspektivách“ zemí západního Balkánu mluví celé roky, přístupový proces pro Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Černou Horu, Severní Makedonii a Srbsko stagnuje.

Jednání lídrů členských zemí EU ve Slovinsku také naznačilo, že EU se musí snažit udržet a posílit svůj rozvoj k tomu, aby měla potenciál na integraci nových členů.

Celkem šest zemí západního Balkánu se nachází v různých stádiích cesty ke členství. Nejdále jsou Černá Hora a Srbsko, ale Albánie a Severní Makedonie stále čekají na oficiální otevření vstupních jednání. Kosovo a Bosna a Hercegovina jsou zatím jen potenciálními kandidáty pro členství.

Severomakedonský premiér Zoran Zaev řekl, že v případě, že se sliby EU nebudou realizovat, povede to ke zklamání lidí na západním Balkáně a poškodí to evropskou myšlenku jednoty a kooperace.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uznala úsilí, které potenciální členské státy dosud vynaložily. Slovinsko, které v současnosti zastává rotující předsednictví EU, podporuje naděje svých sousedů na členství. Poslední zemí, která se stala členem EU, bylo v roce 2013 Chorvatsko. Srbský prezident Aleksandar Vučić sdělil, že slovinský premiér Janez Jansa bojoval za to, aby byl rok 2030 zahrnut do deklarace jako konečný termín pro připojení všech západobalkánských států. Tento návrh ale čelil odporu některých lídrů EU.

Vučić také uvedl, že summit dosáhl určitého posunu v tom, aby Balkán dostal perspektivu členství. Dodal ale, že Srbsko, které zatím na členství čeká, musí posílit své vazby se státy mimo EU, jako je Rusko a Čína.

Německá kancléřka Angela Merkelová nepodpořila slovinský návrh ohledně pevného harmonogramu členství: „Myslím, že je důležité, abychom dodrželi slovo – až budou splněny podmínky, může dojít k přistoupení. Zatím se však žádný vstup uskutečnit nemohl, protože podmínky zatím žádná ze zemí nesplnila.“ EU se podle předsedkyně EK bude snažit na Balkáně investovat v příštích sedmi letech 30 miliard eur na podporu ekonomického zotavení po pandemii a přechodu na obnovitelnou energii.

Ilustrační foto: Autor – via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.