Jazzové okénko Jana Schneidera: So In Love, Lulu’s Back In Town a Togo

Také povolební neděle patří  jazzové hudbě v podání Jana Schneidera. Dnes jsou tu skladby So In Love, Lulu’s Back In Town a Togo.

Další lahůdka z dílny Cole Portera: „So In Love“. Nádherně strhující kontrabas Clarence Jonese (rytmiku doplňuje Joe Peters na bicí a Amos Trice na piano) dává inspirativní základ pro improvizace tenorsaxofonisty Harolda Landa a trumpetisty Kenny Dorhama.

Dnes by oslavil narozeniny famózní skladatel a extravagantní pianista Thelonious Monk (*1917). Zde je jeho „Lulu’s Back In Town“. Monkova výstřednost spočívala třeba i v jeho pojetí piana jako sólového nástroje, takže přestal hrát doprovod a k sólům svých spoluhráčů (tenorsaxofonista Charles Rouse, kontrabasista Larry Gales, bubeník Benjamin Riley) se přidával tajemnými tanečky. I jeho sóla byla velmi úsporná, a celý jeho hudební výraz byl úžasně do hloubky promyšlen.

Dnes by oslavil narozeniny také můj oblíbený bubeník Ed Blackwell (*1929). Jeho nejslavnější skladbu na youtube nenabízejí, proto si ji dovolím předložit v podání kapely vynikajícího francouzského kontrabasisty Henri Texiera: Togo. Na piano hraje Bojan Zulfikarpasic, na altsaxofon Sébastien Texier (Henriho syn), trombon Glenn Ferris a ten Blackwellův veledůležitý bubenický part po svém způsobu zahrál Tony Rabeson.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.