První reflexe voleb

Přestože v této době se stále ještě sčítají hlasy, je už možné provést předběžné vyhodnocení voleb do Poslanecké sněmovny. Zároveň se pokusím o určitou predikci budoucího vývoje.

První poznatek: průzkumy byly opět vedle jak ta jedle. Bude jistě tématem podrobnějšího zkoumání, čím je to dáno. Jednou z možností může být vyšší volební účast, která bezesporu fatálně poškodila KSČM.

Druhý poznatek: propadne zřejmě rekordní množství hlasů. Pokud se nestane zázrak a ČSSD se nevrátí na pětiprocentní hranici, pak velké množství hlasů propadne. To je faktor, který omezí budoucí legitimitu jakékoliv vlády a zároveň představuje rezervoár pro možné budoucí protesty, se kterými už nyní počítám.

Třetí poznatek: Ivan Bartoš si svým rozhodnutím (nebo čí bylo?) kandidovat v Ústeckém kraji neskutečně oslabil pozici jak předsedy strany, tak i relevantní postavy pro budoucí vyjednávání. Oslabil tím navíc celou Pirátskou stranu.

Čtvrtý poznatek: levice se bude muset obnovit v mimoparlamentní opozici. Očekávám, že působení pravicové vlády pod vedením ODS jí k tomu poskytne dostatečný manévrovací prostor. Budoucnost není ztracena, je ale potřeba zejména u ČSSD důkladně vyhodnotit výsledek. Nabíledni je změna vedoucí figury a zvolení jasného profilu strany (střet konzervativního socialismu proti liberálnímu měšťáctví).

Pátý poznatek: KSČM fatálně propásla čas na svou přeměnu. Už dávno tuto stranu měla vést Kateřina Konečná a už dávno mělo dojít i k přejmenování strany. Upřímně v podobě, v jaké nyní je, pro ni nevidím budoucnost (nepočítám-li k tomu atraktivní majetek strany).

Šestý poznatek: kroužkování hraje roli. Prozatímní výsledky ukazují, že Piráti byli masivně vykroužkováni. Koalice se tak de facto rozpadla na Starosty a pár Pirátů (i když právě jejich hlas může být pro udržení většiny Spolu + Pirátostan klíčový).

Očekávám, že hnutí ANO vládu nesestaví, což je věc ohrožující jak osobu Andreje Babiše, tak budoucnost hnutí ANO jako takového. Hnutí ANO je nástroj Andreje Babiše a bez něj nemůže a nebude existovat. Uvolní se tím ovšem politický prostor pro další přeskládání, což je opět šance, zejména pro sociální demokracii.

SPD dosáhla slušného výsledku, ale vzhledem k tomu, jak dobře Okamura vedl kampaň (bez ohledu na obsah, je vynikající rétor a převyšuje často své soupeře o dvě hlavy), bude výsledek SPD zklamáním. Nabízí ale slušný potenciál pro rozvoj. SPD bude moci získat z postupného kolapsu hnutí ANO, očekávám rovněž, že Volný blok sloužil spíše jako nástroj k získání státní podpory, než jako ambice k dlouhodobému politickému projektu.

S velkou pravděpodobností tu bude vláda „pětikoalice“ Spolu + Pirátostan, v níž ale budou jasně dominovat Starostové.

Takového uskupení považuji za vnitřně velice nekoherentní a nestabilní. Jedná se o nominálně pět stran, ale záležet bude na každé jednotlivé osobě v Poslanecké sněmovně. Ve dvou stranách najdeme různé proudy, které se, zejména v krizi a těžkých rozhodnutích, nutně projeví. Jedná se o ODS a také o Piráty. Je ovšem pravda, že dominance Starostů, kteří jsou jasně pravicoví, usnadní vytváření koalice a mohlo by podpořit i její stabilitu.

Piráti by se tím dominantně stali vlastně také mimoparlamentní opozicí a očekávám, že v této straně dojde k vnitrostranickému zemětřesení.

Čekají nás zajímavé časy, kdy z politické scény, jak ji dnes známe, asi nezůstane kámen na kameni.

Ilustrační foto: Martin Strachoň CC BY-SA 4.0  via Wikimedia Commons. 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.